Konfiskerad mark väcker protester
En bonde på ett risfält i Naypiydaw
Lyssna: Konfiskerad mark väcker protester
Human Rights Watch kräver kompensation till burmesiska bönder som fått mark beslagtagen under diktaturen.
Regeringen i Myanmar, tidigare Burma, måste se till att alla de bönder som genom årtionden fått sina marker beslagtagna av militärregimen får tillbaka dem eller får kompensation för sina förluster.
Det kräver människorättsorganisationen Human Rights Watch i en rapport som presenteras i Rangoon idag.
– Jag har brukat den här jorden i trettio år, säger Thein Tun. Efter min far. Men en dag kom de och tvingade oss att skriva på papper på att marken var deras.
Han är en av de bönder Human Rights Watch intervjuat om all den åkermark militären konfiskerat. Hundratusentals hektar sedan början av 90-talet, enligt officiell statistik. Miljoner, tror aktivister.
– Vi har försökt överklaga så många gånger till förra regeringen men inte fått rätt, säger bonden La Win.
Många har också själva blivit åtalade och fängslats när de protesterat och försökt få tillbaka sina egna marker.
Sedan militärjuntan upplöstes 2011 har myndigheterna gjort försök att lösa frågan om den utbredda landkonfiskeringen. Aung San Suu Kyis parti National League for democracy satte igång en utredning.
Men fortfarande är det så många olösta fall , enligt Human Rights Watch. Bönder som inte fått tillbaka sina marker och som gripits när de protesterat helt fredligt.
Det måste få ett slut nu, och böndernas rätt att bruka sina marker måste regleras, kräver organisationen, så de inte riskerar att förlora dem igen.
– Det är som att vi fått våra händer brutna, säger bonden Muang Win. Vi är beroende av våra marker. Vi kräver bara vad vi har laglig rätt till. Att få tillbaka vår egen jord.