Vattnet sjunker vid Göta kanal
Fia Sundin i Övre Motala ströms vattenråd vid en av Roxens strandängar.
Lyssna: Domstolsbeslut först i höst om vattennivåer för Göta kanal
Sjön Roxen i Östergötland sjunker. Göta kanal går via Roxen och fortsätter torkan så kan det bli samma problem som förra året då sjön blev för grund för vissa båtar. Först i höst väntas domstolsbesked om vattennivån.
Sportfiskare Göran Ingvald från Roxens fiskevårdsområdesförening hoppas på en ändring för Roxen. Han berättar att gäddor i dag har svårt att föröka sig i sjön.
– Vi får inga gäddor som går upp på kärren idag. Det tar ungefär en vecka-fjorton dagar för dem att gå upp och leka och då har de nästan ryggen över vattenytan. Sedan lägger de sin rom där - och så sänks sjön. Då ligger ju romen på land, den ruttnar och det blir ingen fisk.
Under vintern har det förts diskussioner mellan kanalbolaget, vattensamfälligheten och kanalrederiet om framtiden. Vattensamfälligheten vill få fylla på Roxen oftare än idag med upp till åtta centimeter mer vatten när torkan sätter in.
Bland annat kan vatten från Vättern rädda situationen. En höjning med flera centimeter i Roxen innebär bara millimetrar lägre vattenstånd i Vättern.
Förändringen skulle påverka miljön positivt vid Roxen och inte bara för fisken, det säger kommunekolog Fia Sundin som är samordnare för Övre Motala ströms vattenråd.
– Vi står vid Svartåmynningens naturreservat där det ofta blir översvämningar på våren. Och när vi höjer miniminivån med åtta centimeter så kan det göra så att det oftare blir översvämningar - viktiga för fiskar, groddjur och insekter och även fåglar som är beroende av översvämningar för att hitta föda.
Men det blir sannolikt inget beslut från mark- och miljödomstolen om Roxen under innevarande båtsäsong. Domstolen fick ansökan om förändringar i mars och har omkring ett år på sig att fatta beslut. Det säger rådman Jesper Blomberg på mark- och miljödomstolen i Växjö.
– I den här typen av mål så har vi tolv månader som riktmärke. Och lyckas vi med ett avgörande i september så har vi ju i princip halverat den tiden. Så jag betraktar det som en någorlunda skyndsam handläggning, säger han.
Göta kanalrederiets vd Peter Henricson hoppas att kanalbåtarna kan passera hela Göta kanal även resten av sommaren.
– Vi har ju lärt oss litegrann från förra året om hur vi ska kunna hantera saker och ting. Så jag är inte orolig.