Tysklands utvisning av Usama bin Ladins livvakt får kritik
Lyssna: Tysklands utvisning av Usama bin Ladins livvakt får kritik
I Tyskland har utvisningen av en före detta livvakt till den numera döde al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin, vållat hård debatt. Mannen utvisades i fredags, trots att en tysk domstol hade beslutat att utvisningen inte fick genomföras, eftersom det inte kan garanteras att mannen inte utsätts för tortyr i Tunisien.
Den nu utvisade mannen flyttade till Tyskland 1997. Men mellan år 1999 och 2000 ska han enligt tysk säkerhetstjänst ha genomfört en militär utbildning i al Qaidas regi i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan. I samband med det har han även ingått i Usama bin Ladins livvaktsstyrka.
Mannen anklagas också för att ha varit verksam som salafistisk predikant i Tyskland.
Mannen nekar själv till de här anklagelserna, men tyska myndigheter har under flera år försökt få honom utvisad.
När han till slut i fredags morse, sattes på ett charterplan till Tunisien, så skedde det alltså trots att en domstol dagen innan beslutat att utvisningen inte får genomföras. Den tyska migrationsmyndigheten, som ansvarar för utvisningar, fick dock inte det beslutet förrän på fredagsmorgonen, när planet redan hade lyft.
Domstolen kritiserar nu utvisningen hårt och menar att myndigheten borde ha avvaktat dess beslut. Och nu pågår en infekterad diskussion i Tyskland kring huruvida tyska myndigheter har brutit mot rättsstatliga principer.
Enligt domstolen måste Tyskland nu hämta tillbaka mannen från Tunisien. Men regeringen i delstaten Nordrhein Westfalen, där mannen bott, motsätter sig det, och har meddelat att den tänker överklaga domstolens beslut till högre instans.
Fallet med den före detta livvakten till Usama bin Ladin, har diskuterats i Tyskland i många år. Bland annat har den tyske inrikesministern, CSU-ledaren Horst Seehofer, lyft fallet som ett exempel på ineffektivitet i det tyska asylsystemet. Han menar att det tar alldeles för lång tid i Tyskland att verkställa utvisningar.
Inrikesministern, som personligen har engagerat sig i det aktuella fallet, anklagas nu av politiker från bland andra Socialdemokraterna och de Gröna, för att inte respektera det tyska rättsväsendet. En socialdemokratisk ledamot av parlamentet i Nordrhein Westfalen, har också anmält Seehofer till åklagarmyndigheten, och anklagar honom för att medvetet ha brutit mot tysk rätt, för att visa på egen handlingskraft.