Добавить новость
smi24.net
World News
Апрель
2024

Είναι η γήρανση μονόδρομος ή απλά δεν έχουμε ακόμα θεραπεία;

0
Ta Nea 

Ένας βραβευμένος με νόμπελ μοριακός βιολόγος δίνει απαντήσεις σε πολλά θέματα που άπτονται του κυνηγιού της μακροζωίας και της αθανασίας.

Από αμνημονεύτων χρόνων, οι άνθρωποι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ξεγελάσουν τον θάνατο και τη γήρανση. Σήμερα, καθώς οι επαναστατικές εξελίξεις μετατρέπουν το υλικό της επιστημονικής φαντασίας σε καθημερινή πραγματικότητα, βρισκόμαστε πιο κοντά στην επιμήκυνση της ζωής μας ή ακόμη και στην αθανασία; Οι απαντήσεις σε μια συνέντευξη του CNN που θα συζητηθεί.

Αν ναι, θέλουμε πραγματικά την αιώνια ζωή; Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Γιατί πεθαίνουμε: Η νέα επιστήμη της γήρανσης και η αναζήτηση της αθανασίας», ο βραβευμένος με Νόμπελ μοριακός βιολόγος Venki Ramakrishnan ξεσκονίζει το παρελθόν και τις έρευνες αιχμής για να αποκαλύψει τις φιλόδοξες θεωρίες και τους πρακτικούς περιορισμούς της μακροζωίας.

Στην πορεία, θέτει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το κοινωνικό, πολιτικό και ηθικό κόστος των προσπαθειών να ζήσουμε για πάντα.

Ήδη, οι άνθρωποι ζουν δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι ζούσαμε πριν από 150 χρόνια λόγω της αυξημένης γνώσης για τις ασθένειες και την εξάπλωσή τους. Αυτό υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις για τον τριπλασιασμό ή τετραπλασιασμό της διάρκειας ζωής μας βρίσκονται προ των πυλών; Ο Ramakrishnan μοιράζεται τις απόψεις του για την πραγματικότητα της γήρανσης, του θανάτου και της αθανασίας.

Η γήρανση είναι μια συσσώρευση χημικών βλαβών στα μόρια στο εσωτερικό των κυττάρων μας, η οποία βλάπτει τα ίδια τα κύτταρα, και επομένως τον ιστό, και στη συνέχεια τελικά εμάς ως οργανισμό.

Γιατί γερνάμε και γιατί πεθαίνουμε; Η γήρανση ως εκφυλισμός των μορίων

Venki Ramakrishnan: Η γήρανση είναι μια συσσώρευση χημικών βλαβών στα μόρια στο εσωτερικό των κυττάρων μας, η οποία βλάπτει τα ίδια τα κύτταρα, και επομένως τον ιστό, και στη συνέχεια τελικά εμάς ως οργανισμό.

Παραδόξως, αρχίζουμε να γερνάμε όταν είμαστε στη μήτρα, αν και σε εκείνο το σημείο, αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από ό,τι συσσωρεύουμε βλάβες. Η γήρανση συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, από την αρχή.

Το σώμα έχει αναπτύξει πολλούς μηχανισμούς για να διορθώνει τις βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία στο DNA μας και σε τυχόν κακής ποιότητας πρωτεΐνες που παράγουμε. Χωρίς τρόπους διόρθωσης τέτοιου είδους προβλημάτων, δεν θα ζούσαμε ποτέ τόσο πολύ όσο ζούμε. Παρόλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, οι βλάβες αρχίζουν να ξεπερνούν την ικανότητά μας να τις επιδιορθώνουμε.

Σκεφτείτε το σώμα σαν μια πόλη που περιέχει πολλά συστήματα τα οποία πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους. Μόλις ένα σύστημα οργάνου που είναι κρίσιμο για την επιβίωσή μας αποτύχει, πεθαίνουμε. Για παράδειγμα, αν οι μύες μας γίνουν τόσο εύθραυστοι που η καρδιά μας σταματά να χτυπάει, δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα που περιέχει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα όργανά μας και πεθαίνουμε.

Όταν λέμε ότι κάποιος πεθαίνει, εννοούμε τον θάνατό του ως άτομο. Στην πραγματικότητα, όταν πεθαίνουμε, το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού μας, όπως τα όργανά μας, είναι ζωντανό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα όργανα των θυμάτων ατυχημάτων μπορούν να δωριστούν σε λήπτες μεταμοσχεύσεων.

Η διάρκεια ζωής όλων των οργανισμών κυμαίνεται από λίγες ώρες ή ημέρες για τα έντομα έως εκατοντάδες χρόνια για ορισμένες φάλαινες, καρχαρίες και γιγάντιες χελώνες. Ένας απλός άνθρωπος θα μπορούσε να υποθέσει ότι όλες οι μορφές ζωής είναι προκαθορισμένες να πεθάνουν μόλις φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία.

CNN: Έχει η ανθρώπινη διάρκεια ζωής ένα σταθερό όριο;

Ramakrishnan: Η διάρκεια ζωής όλων των οργανισμών κυμαίνεται από λίγες ώρες ή ημέρες για τα έντομα έως εκατοντάδες χρόνια για ορισμένες φάλαινες, καρχαρίες και γιγάντιες χελώνες. Ένας απλός άνθρωπος θα μπορούσε να υποθέσει ότι όλες οι μορφές ζωής είναι προκαθορισμένες να πεθάνουν μόλις φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία. Αλλά οι βιολόγοι δεν πιστεύουν ότι η γήρανση και ο θάνατος είναι προγραμματισμένοι με την έννοια που ένα γονιμοποιημένο ωάριο είναι προγραμματισμένο να εξελιχθεί σε ανθρώπινο ον.

Αντίθετα, η εξέλιξη έχει βελτιστοποιήσει μια εξίσωση κατανομής πόρων για τη διάρκεια ζωής που είναι βελτιστοποιημένη για κάθε είδος. Τα μεγαλύτερα ζώα τείνουν να ζουν περισσότερο. Αν είστε μικρόσωμο ζώο – και επομένως πιο πιθανό να σας φάει κάποιο αρπακτικό, να λιμοκτονήσετε ή να πεθάνετε σε μια πλημμύρα – δεν έχει νόημα για την εξέλιξη να σπαταλήσει πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών που είναι απαραίτητες για να σας κρατήσει στη ζωή περισσότερο.

Αντ’ αυτού, η εξέλιξη επιλέγει να μεγαλώνεις γρήγορα και να ωριμάζεις γρήγορα, ώστε να μπορείς να αναπαραχθείς και να μεταβιβάσεις τα γονίδιά σου.

Αν είστε μεγαλύτερο ζώο, η παραμονή σας στη ζωή θα σας δώσει περισσότερες πιθανότητες να βρείτε έναν σύντροφο με τον οποίο θα μπορέσετε να αποκτήσετε περισσότερους απογόνους κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης διάρκειας της ζωής σας. Η διάρκεια ζωής έχει να κάνει με την εξέλιξη που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες να μεταβιβάσετε τα γονίδιά σας. Στους ανθρώπους, αυτή η καλά ρυθμισμένη ισορροπία πόρων μας εξασφαλίζει μέγιστη διάρκεια ζωής περίπου 120 ετών.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη βιολογία και να παρέμβουμε σε αυτές τις διαδικασίες γήρανσης και ίσως να παρατείνουμε τη ζωή μας. Όπως πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με τη γήρανση, πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό. Δεν συμμερίζομαι, ωστόσο, την αισιοδοξία τους για το πόσο εφικτές θα είναι τέτοιες παρεμβάσεις.

«H Jeanne Clament έζησε μέχρι τα 120 και κάπνιζε, δεν θα συνιστούσα το κάπνισμα», λέει ο Ramakrishnan.

CNN: Ποιος έχει ζήσει περισσότερο μέχρι στιγμής;

Ramakrishnan: Το γηραιότερο άτομο για το οποίο έχουμε αξιόπιστα αρχεία ήταν μια Γαλλίδα με το όνομα Jeanne Calment, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Κάπνιζε για όλα, εκτός από τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής της και έτρωγε περισσότερα από δύο κιλά σοκολάτας κάθε εβδομάδα. Αλλά δεν θα συνιστούσα αυτές τις συγκεκριμένες στρατηγικές για μακροζωία, εκτός ίσως από τη σοκολάτα.

CNN: Μπορεί το ρολόι της γήρανσης να γυρίσει ποτέ προς τα πίσω;

Ramakrishnan:: Το ρολόι της γήρανσης γυρίζει προς τα πίσω, σε κάθε γενιά. Παρόλο που ένα παιδί γεννιέται από τα κύτταρα ενήλικων γονέων, το παιδί εξακολουθεί να ξεκινά από την ηλικία μηδέν. Ένα παιδί που γεννιέται από μια γυναίκα 40 ετών δεν είναι 20 χρόνια μεγαλύτερο από ένα παιδί που γεννιέται από μια 20χρονη- και οι δύο ξεκινούν από το μηδέν. Έτσι, σε κάποιο επίπεδο, το ρολόι της γήρανσης μπορεί να αντιστραφεί.

Υπάρχει επίσης η κλωνοποίηση. Ενώ η Dolly, ίσως το πιο διάσημο κλωνοποιημένο πρόβατο, ήταν άρρωστη και πέθανε στη μισή περίπου από τη φυσιολογική ηλικία, άλλα κλωνοποιημένα πρόβατα έχουν ζήσει φυσιολογικά. Αυτό έχει πείσει ορισμένους ότι η επαναφορά του ρολογιού της γήρανσης πρέπει να είναι δυνατή σε ευρύτερη κλίμακα.

Αν και η εξαπάτηση των ενήλικων κυττάρων ώστε να γίνουν εμβρυϊκά και να αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά ήταν επιτυχής, οι πρακτικές δυσκολίες καθιστούν την κλωνοποίηση πολύ αναποτελεσματική. Πολλά κύτταρα έχουν συσσωρεύσει πάρα πολλές βλάβες για να πάρουν, γεγονός που απαιτεί έναν τεράστιο αριθμό πειραμάτων για να αναπτυχθεί ένα μόνο ζώο.

Πειράματα σε ποντίκια, εν τω μεταξύ, έχουν χρησιμοποιήσει τον κυτταρικό επαναπρογραμματισμό έτσι ώστε τα κύτταρα να μπορούν να επανέλθουν αναπτυξιακά, εν μέρει, ώστε να έχουν την ικανότητα να αναγεννούν ιστούς. Μετατρέποντας τα κύτταρα σε μια ελαφρώς προγενέστερη κατάσταση, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ποντίκια με καλύτερους δείκτες αίματος και βελτιωμένη γούνα, δέρμα και μυϊκό τόνο. Παρά τις έρευνες σε αυτόν τον τομέα, δεν είμαι σίγουρος πόσο εύκολο θα είναι να μεταφραστούν σε κάτι χρήσιμο για τον άνθρωπο.

Τα ίδια γονίδια μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου, βοηθώντας μας να αναπτυχθούμε όταν είμαστε νέοι, αλλά αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας και καρκίνου όταν είμαστε μεγαλύτεροι.

CNN: Ο πατέρας σας μόλις έκλεισε τα 98 του χρόνια. Τι αντίκτυπο θα έχει η καλή υγεία και η ανεξαρτησία του πιθανώς στη δική σας ζωή; Πόσο η γήρανση και η μακροζωία επηρεάζονται από τη γενετική;

Ramakrishnan: Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ των ηλικιών των γονέων και των παιδιών τους, αλλά δεν είναι τέλεια. Μια μελέτη σε 2.700 Δανούς διδύμους έδειξε ότι η κληρονομικότητα – πόσο μεγάλο μέρος της μακροζωίας μας οφείλεται στα γονίδιά μας – αντιπροσώπευε μόνο το 25% περίπου της διάρκειας ζωής.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη σε ένα μόνο γονίδιο μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής ενός συγκεκριμένου τύπου σκουληκιού. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα, αλλά τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις είναι πολύπλοκα.

Το κυνήγι της νεότητας δεν έχει ηλικία, πλέον ολοένα νεότεροι άνθρωποι ανησυχούν για το γήρας.

CNN: Τι αποκαλύπτει η επιστήμη του καρκίνου για την έρευνα κατά της γήρανσης;

Ramakrishnan: Η σχέση μεταξύ καρκίνου και γήρανσης είναι περίπλοκη. Τα ίδια γονίδια μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου, βοηθώντας μας να αναπτυχθούμε όταν είμαστε νέοι, αλλά αυξάνοντας τον κίνδυνο άνοιας και καρκίνου όταν είμαστε μεγαλύτεροι.

Ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, επειδή συσσωρεύουμε ελαττώματα στο DNA και το γονιδίωμά μας, τα οποία μερικές φορές προκαλούν γονιδιακές δυσλειτουργίες που οδηγούν σε καρκίνο. Αλλά πολλά από τα κυτταρικά μας συστήματα επιδιόρθωσης που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τον καρκίνο νωρίς στη ζωή, προκαλούν επίσης γήρανση αργότερα.

Για παράδειγμα, τα κύτταρα μπορούν να αντιληφθούν σπασίματα στο DNA μας που μπορεί να επιτρέψουν στα χρωμοσώματα να ενωθούν με μη φυσιολογικό τρόπο, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο. Για να αποφευχθεί αυτή η ένωση, ένα κύτταρο είτε αυτοκτονεί είτε εισέρχεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται γήρανση, όπου δεν μπορεί πλέον να διαιρείται.

Από τη σκοπιά ενός οργανισμού όπως εμείς, που έχει τρισεκατομμύρια κύτταρα, αυτό είναι λογικό. Ακόμη και αν εκατομμύρια κύτταρα καταστρέφονται με αυτόν τον τρόπο, οι ενέργειες αυτές προστατεύουν ολόκληρο τον οργανισμό. Αλλά η συσσώρευση γερασμένων κυττάρων είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους γερνάμε.

Είναι ενδιαφέρον ότι όλες οι τεκμηριωμένες συστάσεις για το τι μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακρά, υγιή ζωή αντικατοπτρίζουν τις συμβουλές κοινής λογικής που έχουν περάσει από αιώνες σε αιώνες.

CNN: Έχει επηρεάσει η έρευνά σας σχετικά με το γιατί πεθαίνουμε τον τρόπο που ζείτε τη ζωή σας;

Ramakrishnan: Είναι ενδιαφέρον ότι όλες οι τεκμηριωμένες συστάσεις για το τι μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μακρά, υγιή ζωή αντικατοπτρίζουν τις συμβουλές κοινής λογικής που έχουν περάσει από αιώνες σε αιώνες. Τις πήραμε από τις γιαγιάδες μας: Μην είστε λαίμαργοι. Ασκηθείτε. Αποφύγετε το στρες, το οποίο δημιουργεί ορμονικές επιδράσεις που αλλάζουν το μεταβολισμό μας και μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση. Κοιμηθείτε αρκετά.

Η έρευνα για τη γήρανση μάς βοηθά να κατανοήσουμε τις βαθιές βιολογικές επιπτώσεις αυτής της συμβουλής. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας υγιεινών τροφών με μέτρο μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους για την υγεία από την παχυσαρκία.

Η άσκηση μάς βοηθά να αναγεννήσουμε νέα μιτοχόνδρια – τις ατμομηχανές των κυττάρων μας που παρέχουν ενέργεια. Ο ύπνος επιτρέπει στο σώμα μας να κάνει επισκευές σε μοριακό επίπεδο. Η εκμάθηση της βιολογίας πίσω από αυτές τις πανάρχαιες, ακλόνητες συμβουλές μπορεί να μας ενθαρρύνει να προβούμε και σε άλλες ενέργειες που θα συμβάλουν στην προώθηση μιας μακράς και υγιούς ζωής.

Προσωπικά, συχνά λέω ότι έχω περάσει κατά πολύ την ημερομηνία λήξης μου, αλλά ως άνθρωπος, εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι είμαι ζωντανός και ότι έχω πράγματα να συνεισφέρω.

CNN: Ποιο είναι το κοινωνικό κόστος της προσπάθειας να ξεγελάσουμε τη γήρανση και τον θάνατο, ιδίως οι ανισότητες;

Ramakrishnan: Το 10% των εισοδηματιών με το υψηλότερο εισόδημα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν περισσότερο από μια δεκαετία περισσότερο από το 10% των κατώτερων εισοδημάτων. Εάν εξετάσετε το εύρος της υγείας – τον αριθμό των ετών υγιούς ζωής – η ανισότητα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι φτωχότεροι άνθρωποι ζουν μικρότερη και λιγότερο υγιή ζωή.

Πολλοί πολύ πλούσιοι άνθρωποι διοχετεύουν τεράστια χρηματικά ποσά στην έρευνα, ελπίζοντας να αναπτύξουν εξελιγμένες τεχνολογίες για την πρόληψη της γήρανσης. Αν αυτές οι προσπάθειες πετύχουν, θα επωφεληθούν αρχικά οι πολύ πλούσιοι, ακολουθούμενοι από ανθρώπους με πολύ καλή ασφάλιση, και ούτω καθεξής.

Οι πλούσιες χώρες θα έχουν πιθανότατα πρόσβαση πριν από τις φτωχότερες χώρες. Έτσι, τόσο εντός των χωρών όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τέτοιες εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις ανισότητες.

Νομίζω ότι αυτή η αναζήτηση της αθανασίας είναι μια οφθαλμαπάτη. Εκατόν πενήντα χρόνια πριν, μπορούσες να περιμένεις να ζήσεις μέχρι τα 40. Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου 80, το οποίο, όπως έχει πει ο συγγραφέας Steven Johnson, είναι σχεδόν σαν να προσθέτουμε μια ολόκληρη επιπλέον ζωή.

CNN: Η εξερεύνηση αυτού του θέματος άλλαξε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σχετικά με τη γήρανση και τον θάνατο;

Ramakrishnan: Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να γεράσουμε ή να φύγουμε από αυτή τη ζωή. Δεν θέλουμε να φύγουμε ενώ το πάρτι συνεχίζεται. Όμως, ακόμη και καθώς τα κύτταρα του σώματός μας δημιουργούνται και πεθαίνουν συνεχώς, εμείς συνεχίζουμε να υπάρχουμε.

Παρομοίως, η ζωή στη Γη θα συνεχιστεί καθώς τα άτομα έρχονται και φεύγουν. Σε κάποιο επίπεδο, πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτό είναι μέρος του συστήματος των πραγμάτων.

Νομίζω ότι αυτή η αναζήτηση της αθανασίας είναι μια οφθαλμαπάτη. Εκατόν πενήντα χρόνια πριν, μπορούσες να περιμένεις να ζήσεις μέχρι τα 40. Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου 80, το οποίο, όπως έχει πει ο συγγραφέας Steven Johnson, είναι σχεδόν σαν να προσθέτουμε μια ολόκληρη επιπλέον ζωή.

Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε εμμονή με τον θάνατο. Νομίζω ότι αν ζούσαμε μέχρι τα 150, θα ανησυχούσαμε γιατί δεν ζούμε μέχρι τα 200 ή τα 300. Είναι φαύλος κύκλος.







«ЯРКО» провела развлекательную программу на фестивале «Крутая песочница»

ЭКСПЕРТ АНАТОЛИЙ ГОЛОД ПРЕДЛАГАЕТ СЕНСАЦИОННО УЛУЧШИТЬ НАЛОГОВУЮ СФЕРУ!

СЕНСАЦИОННЫЙ ДОКЛАД ПРО ДЕЛО СКРИПАЛЕЙ, САФРОНОВА, ГОЛУНОВА.

В Дубне сотрудники Росгвардии помогли утиному семейству перейти оживленную трассу


Gucci, коллекция menswear весна-лето 2025

СЛД «Красноярск» компании «ЛокоТех-Сервис» получило право ремонтировать грузовой электровоз «Ермак» в объеме ТР-2

Сказка театра Ульгэр в Бурятии «Волшебный платок бабушки Дари» - это захватывающее путешествие в мир волшебства - Театр и Цирк, Культура и Концерт, Россия и Дети:

Неблагодарный батька или о чем говорил президент Белоруссии с делегацией Азербайджана?


'Hum bhi insaan hain': Pakistan allrounder Imad urges calm

Scotland star SENT OFF after ‘worst tackle ever seen’ as they capitulate in Euro 2024 opener against Germany

Virtual Luck: Exploring Vavada Casino

Inside wicked world of ‘skinny scams’ as Ozempic and weight loss drug fraud attempts rise into the hundreds of thousands


Bluetooth-сканер штрих-кодов SAOTRON P04 на базе CMOS-матрицы

В Екатеринбурге начался второй этап опрессовок

Портативный сканер штрих-кодов Heroje C1271 промышленного класса

Ученые обнаружили перспективное лекарство для лечения гипертонии


Embracer has closed Alone in the Dark studio Pieces Interactive

Мафия-НН: С юных ногтей будем учиться вгрызаться в двери, закрывающие ментальные миры.

Для Summoners Kingdom: Goddess проходит пробный запуск на Android

To create its cast of Baldur's Gate 3 companions, Larian came up with 'hundreds and hundreds' of character concepts: 'It was a huge, huge list'


Монтаж димоходів та вентиляційних систем у Києві

Відомий аграрій Кормишкін, складає свої депутатські повноваження


Московский аэропорт Домодедово и Всероссийское общество инвалидов заключили соглашение о сотрудничестве

Топ-5 самых ярких зарубежных архитектурных проектов на первичном рынке Москвы

За прошедшую неделю подмосковные росгвардейцы обеспечили безопасность более 200 мероприятий


Крупнейшая вспышка ботулизма за 30 лет: Инфекционист высказался о массовых отравлениях в России

СЕНСАЦИОННЫЙ ДОКЛАД ПРО ДЕЛО СКРИПАЛЕЙ, САФРОНОВА, ГОЛУНОВА.

В Дагестане обсудили развитие коридора «Север-Юг»

ЭКСПЕРТ АНАТОЛИЙ ГОЛОД ПРЕДЛАГАЕТ СЕНСАЦИОННО УЛУЧШИТЬ НАЛОГОВУЮ СФЕРУ!


Россияне остолбенели от ужаса: уже к началу июля серьезно подорожают продукты

Парк «Пехорка» в Балашихе вновь стал первым по посещаемости в Подмосковье

Сегодня федеральные чиновники завершат осмотр орловских стройплощадок

Ректор университета дал взятку за диссертацию жены


Экс-теннисист Ольховский: россияне могут хорошо выступить на Уимблдоне

Курникова показала трогательные фото Энрике Иглесиаса

Россиянка Людмила Самсонова выиграла турнир WTA в Хертогенбосе

Самсонова выиграла турнир WTA в Хертогенбосхе


Россияне остолбенели от ужаса: уже к началу июля серьезно подорожают продукты

Ректор университета дал взятку за диссертацию жены

«Я тебя встречу». Опасный дед в наколках устроил кровавую баню у соседей

Сегодня федеральные чиновники завершат осмотр орловских стройплощадок


Музыкальные новости

Джиган и Оксана Самойлова привели на “Премию Муз-ТВ” в Москве ту самую “диско-бабушку из Сыктывкара” – любимицу Сергея Лазарева

Филипп Киркоров, Shaman, Сергей Жуков, Катя IOWA показали награды и наряды в студии "Авторадио"

"Звездач": певец Александр Розенбаум проиграл суды на 386 тыс. рублей

Концерт “Рахманинов под небом”


Галина Ржаксенская впервые стала участником ПМЭФ в Санкт-Петербурге

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Отделение СФР по Москве и Московской области выплатило единовременное пособие при передаче ребенка на воспитание в семью 474 семьям региона

Как Россия уступила Азербайджану значительные территории Дагестана и два села

СЕНСАЦИОННЫЙ ДОКЛАД ПРО ДЕЛО СКРИПАЛЕЙ, САФРОНОВА, ГОЛУНОВА.


Звезды оперной сцены представят I Международный фестиваль «Мир классического романса»!

Бизнес-омбудсмен Москвы оказывает поддержку НМСП

В Лужниках состоялась церемония открытия Всероссийской Спартакиады Специальной Олимпиады

В аэропорту Пулково задержали шесть рейсов и отменили еще один


В Москве движение на участке Боровского шоссе перекрыли из-за осадков

Бесплатный билет в музеи Зеленоградска от «ПАРАDOX» и BelkaCar

Движение на участке Боровского шоссе приостановлено из-за сверхинтенсивных осадков

Фест, байк, рок-н-ролл. Как в Москве отметили День мотоциклиста


ЯНДЕКС, АЛЕКСАНДР ПУШКИН, АНАТОЛИЙ ГОЛОД И "СВЯТОЙ ЛЕНИН" ВЕДУТ СЛЕДСТВИЕ ВЕКА! ВАЖНЫЕ СЕРЬЁЗНЫЕ ДАННЫЕ.

ДОКЛАД ПРО ДЕЛО СКРИПАЛЕЙ, САФРОНОВА, ГОЛУНОВА. ПРО НАУКУ АКТИВНОЙ ВСЕЛЕННОЙ. ЭКСПЕРТ АНАТОЛИЙ ГОЛОД.

СЕНСАЦИОННЫЙ ДОКЛАД ПРО ДЕЛО СКРИПАЛЕЙ, САФРОНОВА, ГОЛУНОВА.

СЕНСАЦИОННЫЙ ДОКЛАД ПРО ДЕЛО СКРИПАЛЕЙ, САФРОНОВА, ГОЛУНОВА.


ПМЭФ-2024: премиальный бренд HONGQI представил на Форуме свои флагманские и новые модели

Зачем Марина Александрова уехала из Москвы в сибирскую глушь



В России запустили бесплатного цифрового ЗОЖ-помощника

Сеть клиник «Будь Здоров» запустила собственное мобильное приложение для пациентов

Врач-дерматолог Мадина Байрамукова: что делать с "мурашками» на коже

Московский аэропорт Домодедово и Всероссийское общество инвалидов заключили соглашение о сотрудничестве



Военно-спортивный фестиваль Росгвардии в «Лужниках» собрал более 20 000 москвичей и гостей столицы

Резидент «Инсайт Люди» Дмитрий Зубов установил мировой рекорд по чеканке мяча

В УФСИН России по Республике Дагестан прошли лично-командные соревнования по легкой атлетике

Красногорск первым встретил участников международного супермарафона Москва-Минск



Собянин: Москва и Пекин подписали программу сотрудничества на 2024-2026 годы

Собянин прибыл в Китай с рабочим визитом

Москва-Пекин. Собянин в Китае подписал соглашение о сотрудничестве

Собянин рассказал о росте турпотока из Китая


Российские компании придерживаются собственного подхода в ESG

Бизнес-омбудсмен Москвы оказывает поддержку НМСП

По каким признакам можно распознать машину-«утопленника»: лайфхак

Козлов: Россия и КНДР прорабатывают возможность запуска прямых рейсов


Москва заключит межрегиональные офсетные контракты по благоустройству и дорогам

Пловец из Выхина-Жулебина победил на первенстве Москвы

Сегодня федеральные чиновники завершат осмотр орловских стройплощадок

Рафик Загрутдинов: Дом по программе реновации построят в следующем году в Котловке на Большой Черемушкинской улице


Express: АПЛ «Архангельск» представляет большую угрозу инфраструктуре НАТО

Преподаватель из Архангельска вышла в финал международного конкурса «Педагогическое начало – 2024»

Ниже воды: как идет обновление подводного флота России

Более 39 млн рублей направлено на летний отдых и оздоровление детей-сирот в Архангельской области


Фольклорно-литературная программа «Сказки детства, полные чудес, нас уводят в царство тридесятое»

В Симферополе пройдёт спектакль-акция «Подаренная жизнь»

Выставка-посвящение «Первая дама советской скульптуры»

Аварийное отключение электроэнергии произошло почти в тридцати населенных пунктах Крыма


Россияне остолбенели от ужаса: уже к началу июля серьезно подорожают продукты

Ректор университета дал взятку за диссертацию жены

Минобороны взято под контроль семьи? Что говорят о назначении племянницы Путина на должность нового замминистра обороны.

Сегодня федеральные чиновники завершат осмотр орловских стройплощадок














СМИ24.net — правдивые новости, непрерывно 24/7 на русском языке с ежеминутным обновлением *