Βασιλιάς Κάρολος: Από τα ατυχήματα στην ιππασία στη μάχη με τον καρκίνο
Ο βασιλιάς Κάρολος έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στο πέρασμα του χρόνου. Από τα ατυχήματα στην ιππασία τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 που του προκάλεσαν τραυματισμούς, στην περιπέτεια του 1988 με μια χιονοστιβάδα στην Ελβετία να απειλεί τη ζωή του ενώ έκανε σκι εκτός πίστας στο Κλόστερς, μια από τις πιο επικίνδυνες και δύσκολες διαδρομές της Ευρώπης.
Κι από εκεί στο διαζύγιο και στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, στο Παρίσι, στη μάχη με την κατάθλιψη όπως επέμεναν διεθνή ΜΜΕ, όταν πέθανε η μητέρα του, στα χειρουργεία για αφαίρεση κήλης και ενός καλοήθη όγκου, στις εμφανίσεις με πρησμένα δάχτυλα κι πλέον στη μάχη του, με τον καρκίνο.
Η ζωή του φιλέλληνα βασιλιά Καρόλου είχε μια σειρά από δυσκολίες που ο ίδιος κλήθηκε να διαχειριστεί. Πίσω, ακόμα και μπροστά στις κάμερες.
Ο βασιλιάς της Αγγλίας γεννήθηκε στα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ το 1948. Πήγε σε σχολεία που είχε φοιτήσει και ο Έλληνας πατέρας του, πήρε πτυχίο απ’ το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και ως πρίγκιπας της Ουαλίας βρισκόταν διαρκώς στο επίκεντρο της προσοχής.
Η σχέση του με την Καμίλα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ολοκληρώνεται όπως έχει ειπωθεί με παρέμβαση της μητέρας του, που δεν την εγκρίνει για νύφη.
Είναι τα χρόνια που ο Κάρολος αφιερώνει χρόνο στο σκι και στην ιππασία, με ορισμένα από τα ατυχήματα να καταγράφονται ακόμα και από τις κάμερες, τα επόμενα χρόνια.
Ο γάμος με τη γυναίκα της καρδιάς του έμελλε να γίνει με καθυστέρηση δύο και πλέον δεκαετιών. Μετά την πιο εντυπωσιακή τελετή και το πιο πολυσυζητημένο διαζύγιο του 20ου αιώνα.
Ο Κάρολος κατηγορείται για απιστία, με μια σειρά από δημοσιεύματα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, να ρίχνουν νερό στον μύλο των συζητήσεων.
Ο θάνατος της πριγκίπισσας στο Παρίσι επιβαρύνει την ψυχολογία του δραματικά. Η ίδια περίοδος είναι μια από τις δυσκολότερες και για την Καμίλα.
«Κάποιοι που έτυχε να με συναντήσουν στο σούπερ μάρκετ μου πέταγαν ψωμί. Ήταν τρομερό. Ήταν μια βαθιά δυσάρεστη στιγμή και δεν εύχομαι να συμβεί κάτι αντίστοιχο ούτε στον χειρότερο εχθρό μου», είχε δηλώσει η ίδια.
Ο Κάρολος κλείνεται στον εαυτό του και πολλές φορές βρίσκει καταφύγιο στην Ελλάδα και το Άγιο Όρος. Οι συχνές επισκέψεις του, στο περιβόλι της Παναγιάς, κάνουν πολλά βρετανικά μέσα να αναρωτιούνται.
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» εκείνη την εποχή.
Οι περιπέτειες υγείας των τελευταίων δεκαετιών
Με το πέρασμα των χρόνων η σχέση του Καρόλου με την Καμίλα επισημοποιείται, γίνεται αποδεκτή από την βασίλισσα Ελισάβετ και το 2005 παντρεύονται.
Το 2008 αφαιρεί έναν καλοήθη όγκο από τη μύτη, σε μια επέμβαση που χαρακτηρίστηκε ρουτίνας, το 2020 απομονώθηκε μέχρι να συνέλθει από τον κορωνοϊό και το 2022, μετά τον θάνατο της μητέρας του, έρχεται η μάχη με την κατάθλιψη.
Το Παλάτι ουδέποτε επιβεβαίωσε ή διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα. Γινόταν λόγος για ένα νέο βασιλιά, που έχει χάσει την όρεξη για την ίδια του τη ζωή.
«O βασιλιάς Κάρολος πάσχει από κατάθλιψη και είπε στη γυναίκα του Καμίλα ότι η νέα του ζωή είναι πολύ δύσκολη. Έχει καταρρεύσει ψυχικά και σωματικά μετά τον θάνατο της μητέρας του. Είναι κουρασμένος και πανικόβλητος για το τι τον περιμένει ως βασιλιάς», περιέγραψε σε δημοσίευμά της η «Le Matin».
Στο βιβλίο του «Ρεζέρβα» (The Spare), ο γιος του Χάρι αρκέστηκε να αναφέρει πως ο πατέρας του, ταλαιπωρείται από πόνους στον αυχένα και στην πλάτη.
«Ο πατέρας μου πάσχει από συνεχείς πόνους στον αυχένα και την πλάτη, οι οποίοι φαίνεται ότι προέρχονται από τις πολυάριθμες πτώσεις του από άλογα, τα χρόνια που έπαιζε πόλο».
Η μάχη με τον καρκίνο ήρθε στα 75 χρόνια της ζωής του. Είναι η δυσκολότερη που έχει δώσει, με τον ίδιο να παραμένει αισιόδοξος, αποφασισμένος να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες των γιατρών κα να βγει νικητής για να επιστρέψει στα καθήκοντά του.
Άρης Καβατζίκης: «Προσωπικά θεωρώ ότι θα έχουμε γρήγορα εξελίξεις στο ζήτημα της διαδοχής»
Ο δημοσιογράφος Άρης Καβατζίκης μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο για την πορεία της υγείας του βασιλιά Καρόλου και πώς αυτή θα επηρεάσει ή όχι μία επικείμενη διαδοχή στον θρόνο.
«Και μόνο που έγκυρα βρετανικά Μέσα κάνουν νύξεις για παιχνίδια διαδοχής, αρχίζει να σημαίνει κάτι. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά».
Μάλιστα, ο δημοσιογράφος έκανε και μία πρόβλεψη: «Προσωπικά θεωρώ ότι θα έχουμε γρήγορα εξελίξεις στο ζήτημα της διαδοχής στο Μπάκινγχαμ».