Мы в Telegram
Добавить новость
smi24.net
World News in Greek
Март
2024

Κάθε πέρυσι και καλύτερα η ανθρωπότητα; – Πως η υπεραφθονία «χαλάει» τον κόσμο

0
Ta Nea 

Αμερικανός ακαδημαϊκός εξηγεί πως γύρισαν μπούμερανγκ στην ανθρωπότητα κατακτήσεις αιώνων.

Το δίχως άλλο η ανθρωπότητά έχει σημειώσει τεράστιες προόδους στη διαχείριση συγκρούσεων που ταλάνιζαν για αιώνες τον πλανήτη ενώ φαινομενικά έχει επιτευχθεί κάποια αναδιανομή πλούτου σύμφωνα με ειδικούς. Ωστόσο, κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Επαναστατικές αλλαγές ήταν αυτές που δημιούργησαν σύγχρονες συνθήκες μερικής υλικής ευημερείας και σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού ακόμα και ευμάρεια.

Μεταξύ αυτών είναι η μείωση των γεννήσεων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η οικονομική-τεχνολογική επανάσταση που βελτίωσε μαζικά τις γεωργικές αποδόσεις και τη διαθεσιμότητα τροφίμων, η επανάσταση στην πληροφόρηση, η δημιουργία διεθνών και η εμφάνιση των πυρηνικών όπλων που κατέστησαν απαγορευτικό το κόστος των πολέμων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Φράνσις Γκάρβιν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, αυτή η επιτυχία στη δημιουργία ενός πιο ευημερούντος, ενημερωμένου και ασφαλούς κόσμου έχει, απροσδόκητα, δημιουργήσει ένα εντελώς νέο σύνολο πλανητικών προκλήσεων που, αν δεν επιλυθούν, απειλεί με καταστροφή, αν όχι με ανθρώπινη εξαφάνιση.

Ποια είναι λοιπόν ακριβώς τα προβλήματα της αφθονίας; Όπως εξηγεί σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, η τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων παράγει μεγάλη υλική παραγωγή, που δημιουργείται από την αύξηση της παγκόσμιας ανταλλαγής, αλλά η δίκαιη κατανομή της μεταξύ και μεταξύ των πληθυσμών είναι αμφιλεγόμενη.

Ο Αμερικανός καθηγητής επισημαίνει πως ένα βασικό χαρακτηριστικό της εποχής της αφθονίας είναι η εξαιρετική ικανότητα να μετακινούνται τεράστιες ποσότητες ιδεών, χρημάτων, αγαθών και ιδιαίτερα ανθρώπων σε όλο τον κόσμο γρήγορα, ανεξαρτήτως συνόρων και εδαφών.

Αλλά αυτή η επανάσταση στη μετάδοση δεν επιτρέπει απλώς στους καλούς πολίτες και τα προϊόντα να μετακινούνται σε όλο τον κόσμο: ανεπιθύμητοι παράγοντες – από παθογόνους παράγοντες έως τρομοκράτες έως κακές ιδέες – μπορούν επίσης να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα και αβίαστα, συχνά με καταστροφικές συνέπειες. Οι προσδοκίες έχουν επίσης αυξηθεί δραματικά ενώ έμειναν ανεκπλήρωτες.

Ενώ η εποχή της αφθονίας έχει προωθήσει την ανεκτικότητα και τη ριζοσπαστική ατομικότητα, έχει επίσης υπονομεύσει την κοινωνική συνοχή και έχει αποδυναμώσει την αίσθηση του κοινού σκοπού που απαιτείται για την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς Τζόναθαν Μπέικ και Νίλς Γκίλμαν που επικαλείται ο Γκάρβιν, ο κατάλογος των απειλών για την ανθρώπινη ευημερία, τη ζωή και τον ίδιο τον πλανήτη που δημιουργούνται από την αφθονία είναι τρομακτικός: «κλιματική αλλαγή, πανδημικές ασθένειες, στρατοσφαιρικό όζον εξάντληση, φόρτωση ατμοσφαιρικού αερολύματος, διαστημικά σκουπίδια, αυξανόμενη αντοχή στα αντιβιοτικά, απώλεια βιοποικιλότητας, ανθρωπογενείς γενετικές διαταραχές, μείωση της υγείας του εδάφους, διαταραγμένοι κύκλοι αζώτου και φωσφόρου, εξάντληση γλυκού νερού, οξίνιση των ωκεανών, ωκεάνια πλαστικά—και ίσως ακόμη και αναδυόμενες τεχνολογίες βιομορφοποίησης, όπως και τεχνητή νοημοσύνη».

Οι κυρίαρχοι κανόνες και οι θεσμοί που αναπτύχθηκαν για να δαμάσουν επιτυχώς τη σπανιότητα έχουν εκτεθεί ως ακατάλληλοι για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, δημιουργώντας μια κρίση πολιτικής νομιμότητας και πυροδοτώντας την πόλωση.

Αυτή η τεράστια ευημερία που δημιουργείται από την άνοδο του εμπορίου και της βιομηχανικής ανδρείας έχει δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους κλιματικών, οικολογικών, μεταναστευτικών καταστροφών και καταστροφών για τη δημόσια υγεία.

Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών, που αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στον ιδιωτικό τομέα, έλυσε αναρίθμητα προβλήματα, δημιουργώντας παράλληλα τρομακτικά νέα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Γκάρβιν, ένας απεριόριστος όγκος δεδομένων και πληροφοριών, που δεν διαμεσολαβούνται πλέον από κληρονομικούς θεσμούς, δημιουργεί διαφορετικούς αν και εξίσου μεγάλους κινδύνους όπως οι σπάνιες πληροφορίες που ελέγχονται από θρησκευτικά ιδρύματα ή το κράτος.

Τι κάνουν όμως οι ηγέτες

Την ίδια στιγμή όμως γιατί οι ηγέτες δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις. Σε μια εποχή όπου η αυτοκρατορία, η λεηλασία και η κατάκτηση δεν έχουν νόημα, ο Αμερικανός συγγραφέας και ακαδημαϊκός αναρωτιέται πως πρέπει να κατανοήσουμε τις τρέχουσες φρικαλεότητες στην Ουκρανία, τη Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο.

«Γιατί οι ηγετικές δυνάμεις φαινομενικά επικεντρώνονται σε ζητήματα που είχαν απήχηση στον κόσμο των στερήσεων, ιδιαίτερα στον ανταγωνισμό και τον πόλεμο των μεγάλων δυνάμεων, ενώ προσφέρουν ανεπαρκείς απαντήσεις στα πιεστικά ζητήματα που δημιουργούνται από έναν κόσμο της αφθονίας;» λέει και δίνει ο ίδιος τρεις βασικούς λόγους.

Πρώτον, τόσο οι πόλεμοι των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή όσο και η η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αντανακλούν κακές στρατηγικές αποφάσεις που βασίζονται σε βαθιές παρερμηνείες της φύσης της εξουσίας και των κινήτρων του σύγχρονου διεθνούς συστήματος, παρανόηση της αυξημένης δυσκολίας και της μειωμένης ανταμοιβής για τη χρήση βίας για την κατάκτηση εδαφών ή την υποταγή μη συνεργάσιμων πληθυσμών στην εποχή της αφθονίας.

Δεύτερον, για τον Αμερικανό ακαδημαϊκό είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πολλές αιτίες πολέμου και συγκρούσεων πέρα από τη λεηλασία και την αυτοκρατορική κατάκτηση. Συγκεκριμένα, λέει πως πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ των παλαιότερων αυτοκρατορικών κατακτήσεων και του αλυτρωτισμού, ή της πεπερασμένης επιθυμίας ενός κράτους να διεκδικήσει εκ νέου εδάφη που πιστεύει ότι έχει χάσει άδικα.

«Τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο -Κασμίρ, η Κορεατική Χερσόνησος, η Μέση Ανατολή και το Στενό της Ταϊβάν- είναι συχνά όπου τα κράτη είναι πρόθυμα να πολεμήσουν, με μεγάλο κόστος, για να ανακτήσουν εδάφη που πιστεύουν ότι είναι φυσικά και ιστορικά δικό τους. Αν και μπορεί να φαίνονται παρόμοια, η αυτοκρατορική κατάκτηση και ο αλυτρωτισμός οδηγούνται από σημαντικά διαφορετικούς παράγοντες και δυνάμεις, διαμορφώνονται από διαφορετικούς υπολογισμούς κόστους-οφέλους και απαιτούν διαφορετικές μεγάλες στρατηγικές απαντήσεις» εξηγεί.

Φερ’ ειπείν, αναξαρτήτως των κινήτρων της Κίνας, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες που δημιουργούνται από την εποχή της αφθονίας καθιστούν πολύ απίθανη την επιστροφή σε μια αυτοκατορία παρόμοιας με τη Γαλλία του Ναπολέοντα ή της ναζιστικής Γερμανίας, εκτιμά ο Γκάρβιν.

Τρίτον, ο Γκάρβιν θεωρεί ότι χρειάζεται λίγος χρόνος —μερικές φορές δεκαετίες— για να καταλάβουν οι άνθρωποι, οι θεσμοί και τα κράτη πότε έχουν αλλάξει το περιβάλλον και οι περιστάσεις τους και να επικαιροποιήσουν ανάλογα τις υποθέσεις, τους εννοιολογικούς φακούς και τις πρακτικές πολιτικής τους.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτή η μυωπία μπορεί να έχει μεγάλο κόστος. «Οι σημερινοί ηγέτες μπορεί να μοιράζονται τα χαρακτηριστικά των τραγικών προκατόχων τους τις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντιμέτωποι με έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και παγκόσμια φαινόμενα που δεν καταλαβαίνουν, επαναπαύονται στις μακροχρόνιες, ανείπωτες και συχνά ανεξέταστες πεποιθήσεις τους για το πώς ο κόσμος πρέπει να λειτουργεί, σε αντίθεση με την προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο κόσμος».

Όσο τρομακτικά κι αν είναι τα προβλήματα της έλλειψης και οι γεωπολιτικές συμπεριφορές που εξαπολύουν, τουλάχιστον είναι γνωστά. Οι ηγετικές δυνάμεις και οι ηγέτες και οι θεσμοί τους κατανοούν πώς να παίξουν το πολιτικό παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων που κυριάρχησε στο παρελθόν.

Τα προβλήματα της αφθονίας και οι απαιτούμενες λύσεις είναι άγνωστα, αποπροσανατολιστικά και ενοχλητικά. Ωστόσο, ένας πλανήτης που λιώνει, μαζικές μεταναστεύσεις, μια άλλη ακόμη πιο θανατηφόρα πανδημία, αποσταθεροποιητικές νέες τεχνολογίες και οι ανισότητες ως προς την εμφάνιση του καρκίνου, της βαθιάς πόλωσης και του κοινωνικοπολιτισμικού κατακερματισμού και αποξένωσης απειλούν τις ΗΠΑ και τον πλανήτη πολύ περισσότερο από τον επεκτατισμό των βιομηχανικών κρατών των αρχών του 20ου αιώνα, προειδοποεί ο ίδιος.







Пушинка из Космоса спасёт либо снесёт США? Научные важные данные. Проект «Святой Ленин».

За один день работники Уссурийского ЛРЗ и их дети выполнили сменно-суточное задание по ремонту 129 паровозиков

"Святой Ленин" спасает мир и возглавляет "восстание ИИ машин... хороших по существу". 8 серия, СЕРЬЁЗНЫЕ НОВОСТИ.

Почта России помогла детям-подопечным благотворительных фондов встретиться с футболистами ЦСКА


Гинеколог, ведущий специалист многофункциональный клиники KindCare в Дубае Сураё Назарова: как выявить проблемы на ранних стадиях

Российский лоукостер запустил рейсы в Анталию из Махачкалы

Россияне решили этим летом меньше отдыхать на курортах

Областная наркологическая больница запускает летнюю профилактическую кампанию для юных свердловчан


Where to find Real Madrid vs Dortmund on US TV: June 1, 2024

A Deep Dive into Realistic Doll Manufacturers

Rangers backed into a corner, must beat Panthers on road to force Game 7

England vs Bosnia & Herzegovina: Three Lions face Dzeko and Co in Euro 2024 warm-up match – stream FREE, TV, team news


Завершен пятый этап надвижки моста через Каму

Талантливый актер и неугомонный скандалист - несчастная судьба и ранний уход Николая Сектименко

Торжественное возложение цветов к памятному знаку «Юным героям — партизанам и подпольщикам» в Феодосии

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Свыше 5,2 миллиона жителей Московского региона получают набор социальных услуг в натуральном виде


Just Cause developer Avalanche Studios Group is closing the Montreal studio it acquired just 8 months ago

Состоялся пробный запуск для MMO Ragnarok: Rebirth на Android

Ultrakill dev says it's fine to pirate his game if you don't have money to spare: 'Culture shouldn't exist only for those who can afford it'

I tried to recreate Marvel's Iron Man in this movie studio sim, and my version was so bad my own father stormed out of the theater



За один день работники Уссурийского ЛРЗ и их дети выполнили сменно-суточное задание по ремонту 129 паровозиков

"Святой Ленин" спасает мир и возглавляет "восстание ИИ машин... хороших по существу". 8 серия, СЕРЬЁЗНЫЕ НОВОСТИ.

Солнечные дети на сцене Кремля

Евгений Миронов, Ирина Пегова, Кристина Асмус, Илья Авербух, Елизавета Арзамасова и другие звезды не фестивале «НЕБО»


Пушинка из Космоса спасёт либо снесёт США? Научные важные данные. Проект «Святой Ленин».

Солнечные дети на сцене Кремля

Семь новостроек по реновации ввели в эксплуатацию в трех округах Москвы с начала года

Синоптик Позднякова рассказала, когда в Москву вернутся ливни и грозы


В Москве мужчину убили в парке на глазах у его внучек

«Неоднозначные сюрпризы»: что принесет новолуние 6 июня 2024 года

Дирижёр из России победил на конкурсе в Греции

Конкурс прогнозов F1.D3.RU. Гран При Канады (девятый этап)


«Контракта на экипировку у меня до сих пор нет» // Теннисистка Анна Калинская о лучшем сезоне в своей карьере

Джокович снялся с Открытого чемпионата Франции по теннису

Джокович совершил суперкамбэк на Ролан Гаррос и установил абсолютный рекорд

Главный русский теннисист заставил Париж аплодировать ему стоя. Что удалось Осьминогу Медведеву?


Сергей Собянин: Фестиваль «Рыбная неделя» посетили рекордные 4,5 миллиона человек

День молодёжи ярко отметят во Владивостоке

Новые правила въезда россиян в Китай заработают в 2025 году

Психологи фонда «Защитники Отечества» поучаствовали в форуме ментального благополучия


Музыкальные новости

Баста: товарищеский матч ФК Ростов - СКА могут провести осенью 2024 года

Певица Слава купила квартиру в центре Москвы за 119 млн рублей

Хозяйка «голой» вечеринки Анастасия Ивлеева открывает в Москве азиатский ресторан

«Вали, Слип и Роза»: Джиган и Самойлова «высидели» птенцов


Солнечные дети на сцене Кремля

Евгений Миронов, Ирина Пегова, Кристина Асмус, Илья Авербух, Елизавета Арзамасова и другие звезды не фестивале «НЕБО»

Слушатель из Смоленска выиграл на «Авторадио» «Москвич 3»

"Святой Ленин" спасает мир и возглавляет "восстание ИИ машин... хороших по существу". 8 серия, СЕРЬЁЗНЫЕ НОВОСТИ.


"Вечерняя Москва": наследство Заворотнюк поделят на до и после брака

Пушинка из Космоса спасёт либо снесёт США? Научные важные данные. Проект «Святой Ленин».

Скандал с пенальти, отмена гола Вендела и решающий мяч Алипа на 95-й! «Зенит» победил «Балтику» в финале Кубка России

Собянин объявил о начале работы хаба молодежного предпринимательства


Массовое ДТП произошло на юго-западе Москвы

Слушатель из Смоленска выиграл на «Авторадио» «Москвич 3»

После концерта и в дождь дороже: как складываются цены на поездки на такси

Штрафы подняли на совесть // В Москве и Петербурге водители станут платить в несколько раз больше за неоплаченный проезд


Никакой дипломатии. В США сделали неожиданное заявление о Путине

Новые правила въезда россиян в Китай заработают в 2025 году

Выходки эстонских забияк: так ли всё безобидно?

Путин прислал траурный венок на похороны полярника Чилингарова


Свыше 2,2 тыс. случаев коронавируса выявили в столице за неделю


В Москве и Новосибирске задержали четырех сторонников Алексея Навального

«Не тот человек в земле, не тот человек в Кремле». Память Навального почтили в регионах


Самые безопасные для аллергиков округа Москвы

Гинеколог, ведущий специалист многофункциональный клиники KindCare в Дубае Сураё Назарова: как выявить проблемы на ранних стадиях

"Обещали кругленькую сумму": две медсестры могут попасть в колонию из-за одной надписи у Кремля

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Соцфонд с начала года обеспечил техническими средствами реабилитации 13,6 тыс. детей с инвалидностью


СК заинтересовался Макаревичем* после разговора с "Зеленским" и слов о концерте в Киеве

Зеленский* определил, где размещать еще не переданные системы ПВО

МИД РФ: Зеленский умолял лидеров СНГ приехать в Швейцарию

Киевский эксперт: Запад может нанести ядерный удар первым


«23 and Friends»: в Москве состоялся спортивно-музыкальный фестиваль Аш 23

После концерта и в дождь дороже: как складываются цены на поездки на такси

Ход конем. В Москве на Гоголевском бульваре открылся летний шахматный клуб

Генпрокуратура потребовала передать государству велотрек с Олимпиады-80


Лукашенко продемонстрировали сборку фюзеляжей МС-21 на Иркутском авиазаводе, Минск проявляет интерес в работе с ОАК


Собянин рассказал о работе хаба молодежного предпринимательства

Сергей Собянин. Главное за день

Собянин: Начался прием заявок на конкурс грантов для социальных НКО

Собянин объявил о начале работы хаба молодежного предпринимательства


СК возбудил уголовное дело по факту убийства мужчины на востоке Москвы

Директор по продукту BMS Development Group – обладатель премии в области «зеленого» строительства ABGREEN Life

"Святой Ленин" спасает мир и возглавляет "восстание ИИ машин... хороших по существу". 8 серия, СЕРЬЁЗНЫЕ НОВОСТИ.

Глава "Рексофт" - в топ-100 отечественных ИТ-лидеров


День молодёжи ярко отметят во Владивостоке

Сергей Собянин: Фестиваль «Рыбная неделя» посетили рекордные 4,5 миллиона человек

Конкурс прогнозов F1.D3.RU. Гран При Канады (девятый этап)

Психологи фонда «Защитники Отечества» поучаствовали в форуме ментального благополучия


В Архангельске медики России обменялись методиками оказания офтальмологической помощи

На «Белый июнь» в Архангельск приедет звезда сериалов «Вампиры средней полосы» и «Контейнер»

Уборка «Воды России» на краю земли

В Архангельске подвели итоги III Всероссийского форума «Арктика. Лёд тронулся»


ВТБ начал выдавать ипотеку на жилье в Крыму

Арт-знакомство «Искусство должно давать счастье и радость»

Краски счастливого детства

Библиотечный бульвар «Любуюсь и горжусь тобой, любимый город» ко Дню города Симферополя


Даванков ответил Делимханову в ходе спора о хиджабах в школах

В Москве не осталось районов с элитными новостройками стоимостью менее 1 млн за кв. м

Изменения в проведении земляных работ поможет сэкономить стройбизнесу Москвы

Московский зоопарк рассказал, как шла подготовка к приезду панд Жуи и Диндин














СМИ24.net — правдивые новости, непрерывно 24/7 на русском языке с ежеминутным обновлением *