Добавить новость
smi24.net
World News in Greek
Июнь
2024

Το «χρέος ανοσίας»: Παγκόσμια έξαρση ασθενειών στη μεταπανδημική εποχή

0
Ta Nea 
Το «χρέος ανοσίας»: Παγκόσμια έξαρση ασθενειών στη μεταπανδημική εποχή

13 μεταδιδόμενα νοσήματα – από το κοινό κρύωμα και την εποχική γρίπη μέχρι την ιλαρά και τη φυματίωση – εμφανίζονται σε πολλές περιοχές με συχνότητα μεγαλύτερη εκείνης πριν από την εμφάνιση της Covid

Οι συνέπειες της Covid αντιμετωπίζονται από πολλούς επιστήμονες ως «μια σειρά από ομόκεντρους κύκλους», λέει ο Τζέρεμι Φάραρ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μπορεί, λοιπόν, η συγκεκριμένη ασθένεια να μη χαρακτηρίζεται πλέον ως θανάσιμη απειλή για την παγκόσμια υγεία, όμως, τα κρούσματα δεν έχουν σταματήσει – αντιθέτως, μάλλον εκδηλώνονται κατά κύματα – ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται και φαινόμενα που μπορούν να χαρακτηριστούν «παράπλευρες συνέπειες».

Για του λόγου το αληθές, σε ανασκόπηση έρευνας του Bloomberg και της Εταιρείας Πρόγνωσης Λοιμωδών Νοσημάτων Airfinity Ltd με έδρα το Λονδίνο που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal υπογραμμίστηκε η παγκόσμια αύξηση των μεταδοτικών νοσημάτων στη μεταπανδημική περίοδο. Ειδικότερα, 13 μεταδιδόμενες ασθένειες – από το κοινό κρύωμα και την εποχική γρίπη μέχρι την ιλαρά και τη φυματίωση – εμφανίζονται σε πολλές περιοχές με συχνότητα μεγαλύτερη εκείνης που είχε καταγραφή πριν από την εμφάνιση της Covid. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «σε ανάλυση που διεξήχθη με δεδομένα από 60 οργανισμούς και φορείς δημόσιας υγείας, από τις αρχές του 2022, 44 χώρες έχουν βιώσει δεκαπλάσια συχνότητα εμφάνισης τουλάχιστον μιας από τις 13 μολυσματικές ασθένειες σε σύγκριση με την αρχική τιμή πριν από την πανδημία».

Στο σχετικό ρεπορτάζ στο Bloomberg για τη συγκεκριμένη έρευνα γίνεται λόγος για «μια μετά Covid πραγματικότητα που έχει αρχίσει να αναδεικνύεται: όλοι, παντού, αρρωσταίνουν πλέον πολύ πιο συχνά», με ιδιαίτερη, μάλιστα, αναφορά στο αποκαλούμενο «χρέος ανοσίας». Φυσικά, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς, πέρα από την έξαρση σε κρούσματα Covid που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, o ΕΟΔΥ έχει χτυπήσει καμπανάκι και για την αύξηση των λοιμώξεων από κοκκύτη. Ποιοι λόγοι, λοιπόν, συντελούν στην έξαρση ασθενειών στη μεταπανδημική εποχή;

Τα εμβόλια και η κλιματική αλλαγή

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων την τελευταία περίοδο γρίπης ήταν 75% υψηλότερος στην Ευρώπη και 28% υψηλότερος στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα, τα κρούσματα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε περιοχές της Αυστραλίας σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Κατά τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αυτό μπορεί να οφείλεται στο «χρέος ανοσίας»: μετά τη θωράκιση απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς ρουτίνας κατά τη διάρκεια του lockdown, οι ανθρώπινοι έμειναν ευάλωτοι όταν η ζωή επέστρεψε στο φυσιολογικό.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό: «Το “ανοσιακό χρέος” είναι η ελλιπής διέγερση του ανοσοποιητικού, είτε λόγω των μειωμένων κυκλοφορούντων αναπνευστικών ιών με τη χρήση μη φαρμακευτικών μέτρων πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, αντισηψίας κ.λπ. είτε λόγω της παράλληλης μείωσης του εμβολιασμού εναντίον άλλων λοιμώξεων. Για παράδειγμα, με τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είχαμε – ή είχαμε ελάχιστες συγκριτικά – νοσήσεις από άλλους αναπνευστικούς ιούς. Επομένως, μετά το τέλος πανδημίας, ακριβώς και λόγω της χρήσης ευρέως του εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, αφαιρέσαμε τις μάσκες και πλέον πολύ περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα για τα υπόλοιπα μεταδοτικά και κολλούσαν πολλαπλάσια άτομα από ό,τι πριν» εξηγεί η ίδια.

Μειωμένη έκθεση στα παθογόνα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παρασκευής εξηγεί, αναφερόμενος κυρίως στους ανηλίκους:

«Στους ενηλίκους η ανοσία έχει ατονήσει σε μικρότερο βαθμό και ο αριθμός των λοιμώξεων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο στα παιδιά. Ομως και σε αυτήν την περίπτωση έπαιξε ρόλο η μειωμένη έκθεση στα παθογόνα. Αν εξαιρέσουμε τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, η ανοσία στα παιδιά αναπτύσσεται μέσω επαφής με άλλα άτομα και έκθεσης σε λοιμογόνους παράγοντες. Λόγω της περιορισμένης κυκλοφορίας των παθογόνων που προκαλούν νοσήματα του αναπνευστικού τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, η έκθεση του πληθυσμού σε αυτά ήταν πολύ χαμηλή».

Ωστόσο, το «χρέος ανοσίας» αποτελεί ένα από τα κομμάτια του παζλ. Το πλήγμα που δέχθηκε ο θεσμός του εμβολιασμού από όσα συνέβησαν κατά την πανδημική περίοδο αποδεικνύεται στην πορεία μεγαλύτερο από ό,τι είχε υπολογιστεί. Και γι’ αυτό, φυσικά, δεν ευθύνεται αποκλειστικά το αντιεμβολιαστικό κίνημα των «ψεκασμένων», αλλά και η διαχείριση που έγινε από πλευράς κυβερνήσεων και εταιρειών.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η μείωση των εμβολιασμών για άλλα μεταδοτικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδίως για τα παιδιά – λόγω των διαταραγμένων αλυσίδων εφοδιασμού και του lockdown – είναι πιθανό να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα, τη φυματίωση και τον κοκκύτη, δηλαδή ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό: «Στοιχεία από τη UNICEF δείχνουν ότι 25 εκατ. παιδιά έχασαν τουλάχιστον μία δόση από τα τρία εμβόλια κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη το 2021, με μόλις το 81% να παίρνει και τις τρεις δόσεις – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Η Ισπανία έχει ήδη σημειώσει αύξηση 134% μετά την πανδημία στα κρούσματα κοκκύτη, με τη Γαλλία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αναμένεται επίσης να ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα τους επόμενους μήνες. Η ιλαρά είναι μια άλλη ασθένεια σε άνοδο. Περισσότερα από 1,8 εκατ. παιδιά σε 20 χώρες στην Ευρώπη έχασαν το εμβόλιο ιλαράς μεταξύ 2020 και 2022, με τα ποσοστά εμβολιασμού να πέφτουν κάτω από το 90%. Οι ευρωπαϊκές χώρες, δε, παρουσίασαν 30πλάσια αύξηση των κρουσμάτων το 2023».

Είμαστε ευαίσθητοι στα μικρόβια

Ο παθολόγος – κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας υπογραμμίζει τη σημασία της διενέργειας αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων για την πρόληψη της νόσησης: «Τα εμβόλια μας προστατεύουν τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της ζωής μας, δηλαδή 10 με 15 χρόνια και χρειάζονται μία αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια τουλάχιστον, ούτως ώστε να ενισχύεται ο οργανισμός με παραγωγή αντισωμάτων. Ολοι, πρακτικά, είμαστε ευαίσθητοι σε αυτά τα μικρόβια, διότι – ιδίως αν είμαστε και κάποιας ηλικίας – έχει εξασθενήσει το ανοσοποιητικό και πολύ εύκολα μπορούμε να κολλήσουμε. Γι’ αυτό παρατηρείται αυτή η έξαρση».

Ανεξάρτητα από την πανδημία, η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως αποτελεί έναν δυσμενή παράγοντα εξάπλωσης ασθενειών, όπως η χολέρα και ο δάγκειος πυρετός, που μεταδίδονται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια: «Τα νοσήματα από διαβιβαστές, όπως τα κουνούπια, καθώς και από κρότωνες ή παράσιτα, όπως και οι τροφιμογενείς λοιμώξεις (λόγω ελλιπούς ψύξης) έχουν αυξητική τάση. Η αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων, μάλιστα, επιδεινώνεται και από τη γενικότερη μόλυνση της ατμόσφαιρας, όπως για παράδειγμα από την αφρικανική σκόνη, η οποία αυξάνεται σε συχνότητα, ένταση και διάρκεια – τουλάχιστον στη Νότια Ευρώπη» υπογραμμίζει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Χειρότερη εικόνα στις χώρες που τα πήγαν καλά στην πανδημία

Μια από τις πιο εντυπωσιακές διαπιστώσεις πάντως είναι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει σε εκείνες τις χώρες που κατά γενική ομολογία τα πήγαν καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οπως δηλώνει ο Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του Institute for Health Metrics and Evaluation, χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Σιγκαπούρη εμφανίζουν τώρα δείκτες θνησιμότητας μεγαλύτερους από τον συνήθη μέσο όρο. Αντιθέτως, σε άλλες οι οποίες γνώρισαν τραγωδίες, ανάμεσά τους η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία, η εικόνα σήμερα είναι σαφώς καλύτερη.

Ειδικά όσον αφορά τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη βάση δεδομένων της Eurostat, ενδεχομένως δεν είναι τυχαίο ότι σε όλους σχεδόν τους μήνες του 2023 (με εξαίρεση τον Φεβρουάριο) οι δείκτες θνησιμότητας ήταν υψηλότεροι από τον συνήθη μέσο όρο, κατά ένα ποσοστό που ποίκιλλε από το 4% ως το 12%. Οσο για τον Απρίλιο του 2024, υπερέβησαν τον μέσο όρο χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Αυστρία και η Γερμανία, ενώ κάτω από αυτόν ήταν άλλες, συμπεριλαμβανομένων της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας. «Γιατί να είναι η εικόνα χειρότερη σε χώρες οι οποίες έκαναν καλή δουλειά (στην COVID); Μοιάζει λίγο παράδοξο. Ισως αυτό να έγινε επειδή σε αυτές τις χώρες έμειναν ζωντανοί άνθρωποι πιο ηλικιωμένοι και γενικώς ευάλωτοι» προσπαθεί να απαντήσει ο Μάρεϊ στο ερώτημα που (ευλόγως) ο ίδιος θέτει.

Από την πλευρά της, η ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου στέκεται στην ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα των ιών και στην ικανότητά τους να ξεγλιστρούν από το ανοσοποιητικό: «Υπάρχουν ένα σωρό καινούργιες μεταλλάξεις που αφορούν είτε τον ιό της COVID-19 είτε άλλους. Οι ιοί έχουν τεράστια προσαρμοστικότητα. Θέλουν να επιζήσουν. Και για να επιζήσουν αλλάζουν συνήθειες. Οταν μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, προσαρμόζονται ανάλογα με τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στον εκάστοτε οργανισμό, είτε αυτές αφορούν το εμβόλιο είτε την ατομική ανοσολογική ικανότητα, και έτσι τους ξαναβρίσκουμε μπροστά μας, αλλά αυτή τη φορά τροποποιημένους».







В Воскресенске росгвардейцы задержали гражданку, находящуюся в федеральном розыске

S&P повысило прогноз по рейтингу «дочек» Freedom Holding Corp. до позитивного

Повышенный режим готовности введён: Лето запомнится надолго десятку городов

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Родители 240,5 тыс. детей в Московской области получают единое пособие


К чему чешется глаз: чует кулак или что-то другое?

Отдыхающий в Кисловодске понял, почему там не любят москвичей, назвав 5 причин для недовольства столичными туристами

Дистрибьюция Музыки.

Телеканал ТНТ и Good Story Media приступили к съемкам нового сериала «Кукушкин» с Данилой Рассомахиным, Дарьей Руденок и Александром Якиным


Why does former Man Utd striker Memphis Depay wear a headband and what is written on the Dutch footballer’s headgear?

Chelsea enter Conference League despite speculation they could snub Uefa competition after facing tough financial rules

Chelsea PULL OUT of Alexander Isak transfer race in move which could come at a huge cost to Everton

Building A Blockbuster Trade Between The White Sox And Mariners


Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса

Фестиваль троечной езды и гастрономии "Русский драйв"

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Родители 240,5 тыс. детей в Московской области получают единое пособие

Врач дерматолог-косметолог Мадина Байрамукова: что делать, если вас ужалила медуза


'I absolutely suck at video games': Hidetaka Miyazaki discusses how he prepped for Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Today's Wordle answer for Sunday, June 30

Состоялся релиз «T.D.Z. 4 Сердце Припяти Сталкер» на Android

Для Dark and Darker Mobile проходит короткий бета-тест на iOS и Android



S&P повысило прогноз по рейтингу «дочек» Freedom Holding Corp. до позитивного

За кулисами бизнес-конференции MEDIABOSS

Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов

Фестиваль троечной езды и гастрономии "Русский драйв"


Как получить памятный подарок в рамках фестиваля «Лето в Москве. Все на улицу!»

Сдвоенные «Ласточки» будут курсировать между Нижним Новгородом и Москвой в июле

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Родители 240,5 тыс. детей в Московской области получают единое пособие

В Воскресенске росгвардейцы задержали гражданку, находящуюся в федеральном розыске


Дом культуры имени Нариманова в Шатуре капитально отремонтируют к сентябрю

Часть площадей сгоревшего "Крокуса" хотят отдать под выставочный центр

Льготная ипотека помогла детскому кардиологу в Наро-Фоминске приобрести жилье

Количество точек доступа городского Wi-Fi на ВДНХ достигла порядка 120


Медведев остался на пятом месте в рейтинге ATP перед стартом Уимблдона

Дубль перед Уимблдоном: Касаткина и Шнайдер выиграли турниры WTA в Истбурне и Бад-Хомбурге

Касаткина и Шнайдер блеснули на траве перед Уимблдоном. Идеальный день для российского тенниса

Первая ракетка России Касаткина вошла в топ-10 чемпионской гонки WTA


Утренние пробки в Подмосковье оценили в 4 балла 1 июля

Дом культуры имени Нариманова в Шатуре капитально отремонтируют к сентябрю

Льготная ипотека помогла детскому кардиологу в Наро-Фоминске приобрести жилье

Количество точек доступа городского Wi-Fi на ВДНХ достигла порядка 120


Музыкальные новости

Две династии: дочь Билла Гейтса закрутила роман с внуком Пола Маккартни

Певец Шаляпин пообещал сдать в детдом ребенка от балерины Волочковой

Дистрибьюция Музыки.

Игорь Джабраилов закрутил роман с «Мисс Екатеринбург», которая боролась за сердце Тимати в «Холостяке»


За кулисами бизнес-конференции MEDIABOSS

Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов

Гуляем отпуск в ритме джаза: лучшие фестивали этого лета

S&P повысило прогноз по рейтингу «дочек» Freedom Holding Corp. до позитивного


«Магнит» и Everland запускают социальную программу для молодых людей с инвалидностью в 10 регионах

Контрольный матч. ЦСКА выиграл у "Шинника".

Специалисты, к которым хочется возвращаться. Кем может гордиться Москва?

Бастрыкин разберётся: молодой челябинец скончался в больнице


Фестиваль троечной езды и гастрономии "Русский драйв"

Что нужно знать для вождения автомобиля при сильном ветре – советы экспертов

Новосибирск вошел в топ городов по количеству аварий с общественным транспортом

Нюансы покупки автозапчастей в интернет-магазине


«Россия 1»: Путин поедет на саммит ШОС и может встретиться с Си Цзиньпином

Бизнес, Путин и былая любовь? Что связывает Канье Уэста с Россией

Лидер турецкой оппозиции приедет в Москву для встречи с Путиным

Россия и использование возможностей




Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов

Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов

Ужалила медуза: что делать и как себя вести, рассказал доктор Кутушов

Бастрыкин разберётся: молодой челябинец скончался в больнице


Зеленский резко изменил риторику: что скрывается за хитрыми речами из Киева

Зеленский призвал США разрешить бить ракетами ATACMS вглубь России

В Киеве переполох: Зеленский ищет способы слиться из-за фиаско Байдена на дебатах с Трампом


Евразийский международный университет объявляет конкурс среди актеров, моделей, спортсменов на статус Амбассадоров университета https://evrazuniversitet.com/

Дмитрий Добровольский получил премию «Спорт и Россия»

Чемпионат Центрального округа Росгвардии по легкоатлетическому кроссу завершился в Подмосковье

Менье пропустит матч ⅛ финала Евро в составе Бельгии из-за травмы


Лавров сообщил о планах Путина и Лукашенко встретиться в ближайшее время

О чём свидетельствуют недавние кадровые изменения в Белоруссии?


Собянин: почти 100 км дорог построят в ТиНАО до 2026 года

Собянин: Речные вокзалы Москвы стали центрами притяжения горожан и туристов

Сергей Собянин сообщил о планах развития дорожного каркаса ТиНАО

Собянин: Завершить строительство станции «Потапово» планируется в этом году


Вильфанд: в начале июля в Москве прогнозируется аномальная жара

Жара до +34°C установится в Москве в первую неделю июля

Вильфанд пообещал москвичам "ночи египетские" в начале июля

Названы простые способы защититься от слонечного удара


Московские школьники и студенты приняли участие в программах спортивных клубов

Юный житель Приморского края принял участие в программе «Всё по-взрослому»

Льготная ипотека помогла детскому кардиологу в Наро-Фоминске приобрести жилье

Количество точек доступа городского Wi-Fi на ВДНХ достигла порядка 120


Архангельская область подключилась к проекту "Императорский маршрут"

"От Души и по Совести..."

АО «Транснефть - Север» выпустило молодь атлантического лосося в реку в Архангельской области

АО «Транснефть - Север» выпустило молодь атлантического лосося в реку в Архангельской области


В Крыму за сутки зафиксировали 10 пожаров на открытых территориях

В Симферополе прошел ежегодный фестиваль болгарской культуры «ГалаРоза»

Выставка-предупреждение «Лицо беды»

Севастополь в числе регионов с рекордными ценами на новостройки, Симферополь немного отстаёт


Московские школьники и студенты приняли участие в программах спортивных клубов

Валерий Леонтьев пришел в бешенство после слухов о принятии им гражданства США

Откройте для себя возможности онлайн-обучения

Леонтьев рассказал о своем единственном гражданстве














СМИ24.net — правдивые новости, непрерывно 24/7 на русском языке с ежеминутным обновлением *