Мы в Telegram
Добавить новость
smi24.net
World News in Romanian
Август
2021

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco: Procurorul trebuie să plece

0
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco: Procurorul trebuie să plece

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, aduce critici dure Procuraturii. El deplânge lipsa de acțiuni în cazurile de mare corupție, referindu-se în special de cazul omului de afaceri Veaceslav Platon, care a plecat din țară cu mai multe dosare active; la cazul fostului deputat neafiliat, Vladimir Andronache, care la fel ar fi plecat din țară în timp ce este anchetat într-un dosar, dar și la alte nume sonore care s-ar afla peste hotare. Sergiu Litvinenco explică de ce a fost nevoie să fie înregistrat un proiect de modificare a Legii Procuraturii. 

 

Europa Liberă: Ați venit în studioul nostru după ce s-a consumat ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu. În cadrul acestei ședințe ați discutat situația privind măsurile întreprinse de către organele abilitate referitor la prevenirea riscului eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală în cazurile de corupție mare. Să ne spuneți Dvs., care e concluzia pe care ați tras-o după această ședință?

Sergiu Litvinenco: „Ați spus că titlul ședinței era despre măsurile întreprinse, din păcate am constatat lipsa măsurilor în vederea opririi ca hoții să fugă din țară și să se eschiveze astfel de la răspunderea penală. Din păcate, procuratura a venit nepregătită, a fost o bătaie de joc, din punctul meu de vedere, pentru că a fost un adjunct al procurorului general care nu are competență în materie de dosare. Chiar dacă noi nu vorbim de dosare concrete, ci despre fenomene, au refuzat să vină cei din conducerea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS pentru a răspunde punctual la întrebări, din nou, fără a fi vorba de implicarea în vreun dosar, dar am constatat că…”

 

Europa Liberă: Dar acest refuz cum trebuie să-l înțeleagă cetățenii, totuși sunt persoane care trebuia în primul rând să se prezinte la această ședință ca din primă sursă să afle și președinta, dar și opinia publică ce se întâmplă cu adevăratelea?

Sergiu Litvinenco: „Eu îl calific ca o bătaie de joc la adresa cetățenilor, pentru că dacă oamenii din procuratură analizează lucrurile cât decât logic pot să-și dea seama că ceea ce urma să se discute la acea ședință deriva expres din rezultatul votului cetățeanului din 11 iulie. Deci la 11 iulie oamenii au spus foarte clar că ei vor dreptate, ei vor ca instituțiile statului să pedepsească hoții care au furat miliarde.

Din păcate, procuratura, mi s-a creat și impresia asta în cadrul ședinței de astăzi, este o instituție care nu prea are legătură absolut deloc cu doleanțele cetățenilor, are cumva deplasarea ei, are interesele sale. Veaceslav Platon este unul din cei care, după cum pare, este protejatul acestei Procuraturi Generale. Deci am rămas profund mâhnit de această ședință a Consiliului Suprem de Securitate.”

Europa Liberă: Dna președintă Maia Sandu în briefingul pe care l-a susținut imediat după această ședință a anunțat cel puțin 7-8 persoane care sunt după hotare, despre care procuratura chiar ne-a anunțat că ele sunt certate cu legea și că nimic aproape nu s-a întreprins în această perioadă.

Sergiu Litvinenco: „Dna Sandu a anunțat în briefing vreo 10, în realitate îmi pare că sunt chiar vreo 20, plus la fiecare din membrii Consiliului Suprem de Securitate mai erau și alte personaje în raport cu care ar trebui să auzim niște răspunsuri din partea procurorilor. Din păcate, lucrul acesta nu s-a întâmplat. Eu vă dau un singur exemplu, ca cetățenii să-și dea seama care este anvergura inacțiunii procurorilor. Deci, de exemplu, Veaceslav Platon, „pacientul englez”, dacă putem să-l numim în felul acesta, este inculpat în vreo trei dosare, trei dosare care se examinează în instanța judecătorească, are calitate de inculpat și încă vreo două dosare unde are calitatea de bănuit, în cadrul urmăririi penale la procuratură. Cu toate acestea, în niciun caz din cele cinci nu a fost solicitată măcar interdicția de a părăsi Republica Moldova, noi nu vorbim de arest preventiv sau de arest la domiciliu…”         

Europa Liberă: Noi, din contra, am avut asigurări din partea Procuraturii Generale că el nu va părăsi Republica Moldova și că va fi prezent de fiecare dată când i se va solicita acest lucru pentru ca să spună ce s-a întâmplat pe parcursul acestui timp cu aceste dosare.

Sergiu Litvinenco: „Da, exact! Mai ales că această discuție sau această inițiativă a venit în contextul în care procuratura timp de doi ani de zile ne spune că „pe Plahotniuc e foarte greu să-l aduci înapoi, noi întreprindem măsuri, dar nu ne reușește, cineva acolo blochează”.

Iată că ideea acestei ședințe a fost pentru a preveni astfel de cazuri, pentru a preveni situațiile în care persoane în raport cu care există bănuială rezonabile că sunt vinovate de comiterea furturilor majore din bugetul statului, de la cetățenii Republicii Moldova, ar putea să se eschiveze și ulterior să ne pomenim exact în aceeași situație ca în cazul lui Plahotniuc. Din păcate, n-am primit astfel de răspunsuri. Lista este foarte lungă, în afară de Platon, îl avem pe Andronachi, care la fel este fugar, îl avem pe Cavcaliuc, care la fel este fugar, Iaralov, despre care în general nimic nu se spune, deși știe lumea că este peste hotare. Și lista este foarte-foarte lungă…”

Europa Liberă: Dar se adeverește și acest lucru că instanțele din justiție nu întocmesc cu totul dosarele perfect ca acesta să fie găsite și eventual aduse acasă?

Sergiu Litvinenco: „Urmează să ne clarificăm care sunt totuși motivele, care sunt cauzele, nu excludem nici această ipoteză. De exemplu, în cadrul ședinței de astăzi adjunctul procurorului general ne-a spus nouă că „voi nu mai vorbiți așa de mult despre dosare, nu le mai dați calificative la ăștia că-s pușcăriabili, că-s penali, că-s hoți de miliarde, pentru că, fiți atenți!, asta poate fi interpretat ulterior de către instituțiile statului respectiv, că ar fi un fel de atac al instituțiilor de drept dintr-un stat față de persoana asta”.

Și eu l-am întrebat: „Dar vă aduceți aminte când dl Stoianoglo a venit în parlament și a spus că Plahotniuc este conducătorul organizației criminale, Șor este conducătorul grupului criminal organizat în cadrul organizației criminale Plahotniuc? Să înțeleg că dl Stoianoglo a avut ca intenție absolvirea lui Șor de la posibilitatea de a fi adus în Republica Moldova?” Or, dacă mergem pe logica lui, asta poți să deduci…”

Europa Liberă: Dle ministru, devine foarte clar cum se clatină fotoliul procurorului general, fie că o să plece, fie că o să găsiți posibilitate să modificați inclusiv legea ca să fie plecat. Care scenariu vi se pare…

Sergiu Litvinenco: „Chiar astăzi am înregistrat un proiect de lege în Parlamentul Republicii Moldova, care voi solicita să fie aprobat în prima lectură, cel puțin destul de repede, este vorba de responsabilizarea activității procurorului general. Da, noi înțelegem, procurorul general este inamovibil…”

Europa Liberă: Absolut.

Sergiu Litvinenco: „Dar asta nu înseamnă că el este absolvit de absolut orice responsabilitate și șapte ani de zile poate să nu facă absolut nimic sau, dimpotrivă, șapte ani de zile poate să fie avocatul hoților sau tuturor hoților, sau majorității hoților și să nu pățească nimic pentru aceasta.”

Europa Liberă: Dar acest proiect de lege pe care l-ați înregistrat Dvs., el o să modifice legislația ca să poată fi destituit din funcție procurorul?

Sergiu Litvinenco: „La momentul de față, noi am făcut o analiză, în Legea cu privire la procuratură nu există absolut nicio prevedere cu privire, de exemplu, la evaluarea activității procurorului general în raport cu procurorii simpli, este în raport cu adjuncții procurorului general, în raport cu procurorul general este lipsă de astfel de prevederi, mai departe…”

Europa Liberă: Deci, veți cere o evaluare și pentru procurorul general, a activității lui?

Sergiu Litvinenco: „Ajungem acuși. Mai departe, de asemenea, în Legea cu privire la procuratură nu se spune niciun cuvânt despre posibilitatea sancționării, disciplinarea procurorului general. Din nou, în raport cu toți procurorii există astfel de prevederi, în raport cu șefii procuraturilor specializate sau procuraturilor teritoriale există astfel de prevederi, în raport cu adjuncții procurorului general există astfel de prevederi. În raport cu procurorul general nu există astfel de prevederi, de parcă procurorul general este în afara răspunderii de principiu. Deci, el parcă există, dar parcă nu există, legea în raport cu el este inexistentă.

Și în sensul acesta, noi am propus ca un mecanism cu privire la evaluarea performanțelor, pe de o parte a procurorului general și posibilitatea sau eventualitatea sancționării disciplinare a procurorului general în situația în care el admite anumite abateri disciplinare, nu o facem noi, parlamentul, o face același organ de autoadministrare a activității procurorilor, Consiliul Suprem al Procurorilor. În sensul acesta este acest proiect de lege pe care l-am înregistrat astăzi în parlament și sper ca foarte curând el să fie promovat...”

Europa Liberă: Dar dl procuror a răspuns deseori la toate acuzațiile care i se aduc și a spus foarte clar că de când a preluat acest mandat nu a încălcat niciodată buchea și spiritul legii, că cel puțin a reușit cât de cât să facă ordine ca să nu mai fie urmăriți politicienii și el a zis că e mai degrabă o presiune politică?

Sergiu Litvinenco: „Este părerea dlui procuror general, luăm act de această opinie, pe de altă parte există și alte opinii în societate, inclusiv a persoanelor care analizează în detaliu dintr-o parte activitatea Procuraturii Generale, există opinia cetățenilor Republicii Moldova în raport cu activitatea instituției procuraturii, urmează să ne clarificăm.

De aceea este și acest proiect de lege pentru ca cei care au competență legală și constituțională de a lua decizii la cariera procurorilor, inclusiv a procurorului general să se dea cu părerea, nu mă dau eu cu părerea că procurorul general trebuie demis mâine pentru că a admis abateri disciplinare în cazul X. Nu eu trebuie să apreciez lucrul acesta.

Cert este că sunt foarte multe întrebări la care, din păcate, nu există răspunsuri sau la care există răspunsuri foarte evazive și confuze. Adjunctul procurorului general la ședință mi-a citit o lecție cred că de vreo jumătate de oră care sunt prevederile din codurile penale, procesualul penal sau din legile speciale care nu-i permit procuraturii ca să facă ceva.”

Europa Liberă: Adică v-a solicitat să modificați legislația?

Sergiu Litvinenco: „Da, sigur că noi modificăm. Am spus, evident că legislația mai are și anumite lacune, dar aceste lacune nu sunt de natură să facă activitatea procuraturii absolut ineficientă și să transforme procuratura dintr-o instituție a statului care trebuie să sancționeze hoții, într-o instituție a statului care dimpotrivă eliberează într-o veselie toți hoții. Și au fost chiar exemplificate anumite situații când procuratura chiar dacă nu are normă legală expresă să ceară revizuirea unui dosar în raport cu același Platon, procuratura oricum a făcut lucrul acesta, nu s-a uitat ce scrie în lege, dar a făcut așa cum a considerat acel procuror de caz sau eventual la indicația unui procuror ierarhic că trebuie să renunțe la învinuirea în raport cu acest personaj care se numește Veaceslav Platon, care este un pericol pentru securitatea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dna președintă Maia Sandu a accentuat în câteva rânduri ineficiența Procuraturii Generale, Dvs. ziceți că o să încercați să îmbunătățiți norma legală, iar pe de altă parte și experții, și adversarii Dvs. vă critică, pentru că, modificând legislația, va trebui să mai treacă un pic de timp, nu chiar peste noapte s-a votat și intră în vigoare prevederile legii. Sau cel puțin cu evaluarea, dvs. sunteți optimiști și ziceți că veți încerca foarte repede să procedați la această metodă, dar și acest lucru cere timp, iar cetățenii așteaptă rezultate?

Sergiu Litvinenco: „În primul rând, ceea ce am făcut noi, am analizat prevederile legii și am văzut că sunt prevederi lipsă, așa-numitul „vid legislativ”. Te uiți în lege și... Dar procurorul general are impunitate? Nu este...”

Europa Liberă: OK, votați această lege, să admitem în prima ședință sau într-o ședință extraordinară.

Sergiu Litvinenco: „Da, dacă se votează această lege, respectiv este...”

Europa Liberă: Într-o ședință extraordinară a legislativului?

Sergiu Litvinenco: „Într-o sesiune extraordinară, pentru că în luna august parlamentul oficial este în afara sesiunilor ordinare. Deci, ce faci în situația în care procurorul general comite o infracțiune sau este total ineficient? La noi avem răspundere disciplinară pentru oricare angajat al statului sau în sectorul privat.”

Europa Liberă: Deci, în luna august votați această lege, ce se întâmplă mai departe?

Sergiu Litvinenco: „Mai departe urmează ca legea să fie implementată și, încă o dată, nu mă duc eu să fac evaluare acolo, dar sunt instituțiile care asigură administrarea procuraturii îndreptățite să facă această evaluare sau să facă eventual această anchetă de serviciu. Deci, dacă legea se votează, ea urmează a fi aplicată, implementată și nu este absolut nicio problemă.

Nu putem să admitem ca votul cetățeanului care a spus foarte clar că vrea să se schimbe lucrurile în Republica Moldova, vrea ca acei hoți care au jecmănit această țară să stea la pușcărie să stea la coșul de gunoi. Noi nu putem admite așa ceva, de aceea acțiunile noastre derivă din acel vot și cumva mergem la executarea deciziei suverane a poporului Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dl ministru, când ați preluat portofoliul la Ministerul Justiției, ați promis două lucruri: reformarea justiției și elaborarea unei legi pentru evaluarea externă a magistraților. Pentru reforma justiției cât timp se cere, pentru că despre reformă în justiție se vorbește de vreo 10 ani, cel puțin, și cunosc și cetățenii câți bani au oferit partenerii externi ai Republicii Moldova ca această reformă în justiție să aibă sorți de izbândă? Lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Cât timp credeți că va cere ca să implementați această reformă și, mai întâi, cum o vedeți Dvs.?

Sergiu Litvinenco: „În programul de guvernare lucrurile cumva au fost separate. Există lucruri pe care noi trebuie să le întreprindem imediat și au fost fixate vreo 5 chestiuni și evident că există lucruri care trebuie să le facem pe termen mediu sau pe termen lung. Reforma justiției și edificarea unui stat de drept este un proces de lungă durată, nu poți să construiești justiție ca în Germania în timp de jumătate de zi sau în jumătate de an, nu este posibil.

În Germania s-a construit sistemul german timp de decenii, poate secole, de aceea în timp de 4 ani, dacă să ne referim strict la programul de guvernare, noi ne propunem să facem lucruri foarte clare, foarte concrete, care să conducă la aceea că în Republica Moldova lucrurile să stea cu totul altfel. În 4 ani, noi n-o să avem justiție ca în Germania, dar, cel puțin, în 4 ani de zile poți pune temelia edificării unui stat de drept. Și când vorbesc de stat de drept, mă refer, în primul rând, la instituția procuraturii care să fie una eficientă, să avem procurori curajoși, justiția, judecătorii să fie independenți și să ia decizii nu în funcții de cine este persoana aflată pe banca acuzaților, dar în funcție de ceea ce a făcut această persoană, fără a se uita că ăsta este parlamentar, este prim-ministru sau ministru. Important este dacă din acel material probatoriu rezultă că persoana respectivă a săvârșit o infracțiune.

Deci, pe termen mediu și lung vrem să punem temelia edificării unui stat de drept și lucrul acesta îl putem face prin implementarea acelei legi cu privire la evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Eu aș numi-o un fel de lege a curățării sistemului de justiție, pentru că acele entități care urmează să facă evaluările practic urmează să scoată din sistem toți judecătorii și procurorii toxici, corupți care au averi ce depășesc de zeci, de sute de ori veniturile oficiale declarate sau obținute din salariu sau din alte resurse.”

Europa Liberă: Cum împrospătați Dvs. acest corp judecătoresc?

Sergiu Litvinenco: „Împrospătăm, inclusiv avem mai multe planuri aici ca să reformăm instituția națională a justiției, să trecem mai multe persoane prin Institutul Național al Justiției, să vină tineri în sistem, pentru că, într-adevăr, este nevoie de suflu nou dincolo de cei care vor trece evaluarea, pentru că eu sunt sigur că vor fi și persoane care vor trece evaluarea, noi avem și judecători corecți, onești, integri, și procurori care nu au încălcat legea, nu s-au băgat în fel de fel de scheme, nu au luat mită, nu au palate de milioane și milioane inclusiv de euro.”

Europa Liberă: Dl ministru, lumea admiră curajul despre care vorbiți Dvs. și pe care îl manifestați, iar pe de altă parte, unii vă atenționează că deseori totuși oligarhia, oligarhii nu vor ceda chiar și ei atât de ușor. Credeți că această confruntare ar putea să dureze mult și care va fi finalitatea confruntării?

Sergiu Litvinenco: „Știți cum? Noi atunci când fondam PAS-ul la sfârșitul anului 2015, aveau loc primele ședințe, după care în 2016, când ne-am lansat oficial, la fel foarte puțină lume credea că Plahotniuc în general poate fi înfrânt sau poate fi alungat de la putere sau din țară. Ne spuneau așa: „Nu aveți nicio șansă, cine sunteți voi?”

Dar am fost consecvenți, perseverenți, nu am cedat, chiar dacă erau momente destul de complicate pentru noi când Plahotniuc promova sistemul mixt care știam foarte bine că este un sistem antidemocratic, un sistem care i-ar permite lui să vină cu mai multe mandate, ne dădeam seama că șansele noastre se diminuează. Sau când Plahotniuc anula alegerile în Chișinău și noi protestam, protestam, protestam, dar alegerile oricum rămâneau anulate.

Dacă ținem cont de toate aceste lucruri și le coroborăm cu lucrurile care s-au întâmplat ulterior, oligarhilor ar trebui să le fie frică și ar trebui să-și dea seama că șanse nu prea au în lupta cu partea onestă a societății Republicii Moldova, cu poporul Republicii Moldova care până la urmă este unul dornic de democrație, un popor care vrea să trăiască mai bine, un popor care vrea dreptate.

Și în sensul acesta sunt rezultatele ultimelor alegeri din 11 iulie și cele din 1 și 15 noiembrie 2020. Da, sigur că oligarhii vor opune rezistență, dar asta nu înseamnă că noi vom ceda, vom merge în continuare pentru a realiza ceea ce am promis oamenilor în toată această perioadă.”

Europa Liberă: Am s-o citez pe șefa Cabinetului de miniștri. La prima ședință la care a fost convocat guvernul, Natalia Gavrlița s-a adresat către noii membri ai guvernului, spunând că „în primele luni sarcina e să fiți pe jumătate miniștri și pe jumătate procurori”. Nu a mers cam prea departe?

Sergiu Litvinenco: „Dna prim-ministru s-a referit la necesitatea opririi imediate a schemelor care, din păcate, se mai întâmplă în instituțiile statului, schemelor pe achiziții publice, lucruri de alt gen, dar care au ca scop tot îmbogățirea unor persoane care stau la butoane. Deci, asta este ideea și noi asta am propus inclusiv în programul de guvernare, pe de o parte, oprirea imediată a tuturor schemelor corupționale, pe de altă parte, cel puțin inițierea investigațiilor în raport cu cei care au comis aceste abuzuri...”

Europa Liberă: Cine inițiază aceste investigații?

Sergiu Litvinenco: „De exemplu, oprirea schemelor se poate face inclusiv la nivelul instituțiilor statului. Dacă, de exemplu, se schimbă un ministru și este un contract de achiziție unde se vede că acolo numai achiziție legală nu există, deci semnarea acelui contract poate fi oprită și asta poate să o facă un ministru la nivelul ministerului.”

Europa Liberă: Deci, „pe jumătate miniștri, pe jumătate procurori”, totuși pe jumătate procurori trebuie să luăm între ghilimele și să spunem că mai degrabă sunteți un fel de pompieri care veniți să stingeți un incendiu ilegal?

Sergiu Litvinenco: „Da, evident, „procurori” trebuie să luăm în ghilimele, pentru că doar procurorul poate trage persoana la răspundere penală, ministrul nu poate trage la răspundere penală și nici președintele nu poate să facă lucrul acesta, dar, cel puțin, să oprească, să minimizeze în măsura în care îi permit atribuțiile funcționale, pentru că sunt anumite situații când schemele sunt nu la nivelul ministerului, dar sunt la nivelul unei instituții subordonate și ca să ajungi acolo tu trebuie să demiți șeful acestei instituții, dar ca să demiți șeful acestei instituții, trebuie să parcurgi niște proceduri, trebuie să-i faci fie anchetă disciplinară, fie să-i faci un preaviz. Deci sunt mulți funcționari publici care au calitatea de funcționar public sau au contracte individuale de muncă și există diverse garanții pentru a rămâne în funcție. Este un proces de lungă durată.”

Europa Liberă: Dle ministru, dar despre schemele acestea vorbesc mai mult politicienii și până la proba contrarie, până nu ne spune justiția totuși dacă aceste scheme au ajutat să fie delapidați banii publici, să se facă mișmașuri cu averea statului, doar în cazul acesta o să-i fie clar cetățeanului ce s-a întâmplat, dar atâta timp cât tot vorbiți că trebuie deturnate schemele, schemele, care scheme, pentru că pe dimensiunea legală nimeni nu vorbește despre ele?

Sergiu Litvinenco: „Păi, asta-i și problema că, din păcate, instituțiile responsabile preferă să nu vorbească despre ele, dar nu-i problema în a vorbi despre ele, pentru că un procuror eficient este acela care nu neapărat dă comunicate și iese în briefinguri, dar arată activitatea lui prin intermediul dosarelor, rechizitoriilor, sentințelor, deciziilor judecătorești, asta trebuie să facă instituțiile statului. De aceea fără ca să aibă loc această reformă profundă a justiției din două etape, evident, lucrurile nu pot fi mișcate din loc, din păcate. De aceea noi punem foarte mare accent pe această reformă a justiției atât pe termen mediu și pe termen lung, cât și chiar pe termen scurt, pentru că putem să facem unele lucruri imediat.”

Europa Liberă: Verificarea averilor demnitarilor este o inițiativă a Partidului Acțiune și Solidaritate salutată, dar și criticată și de mediul de experți, și de oameni. Cum vedeți Dvs. la modul cel mai practic ca această inițiativă...

Sergiu Litvinenco: „Este criticată?”

Europa Liberă: Da, pentru că chiar și dna Kalughin, și alți experți spuneau că trebuie să fie respectată legea.

Sergiu Litvinenco: „Nu știu unde nu este respectată legea, deci este o inițiativă care vine să rezolve anumite breșe care există în actualul cadru legal în ceea ce privește organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Integritate...”

 

Europa Liberă: Dna Stamate deja a depus, se pare, un proiect de lege.

Sergiu Litvinenco: „Da, a depus proiectul și sper că în curând acest proiect, noi am avut și consultări, au fost anumite opinii, dar eu nu am simțit că este vorba de critici la adresa conceptuală a proiectului. Sigur că unele lucruri pot fi ajustate, îmbunătățite, inclusiv pentru lectura a doua, dar de principiu acest proiect vine să îmbunătățească modul de organizare și funcționare a Autorității Naționale de Integritate, de exemplu, să facă mai simplă și nu neapărat mai simplă, dar mai transparentă și posibilă confiscarea civilă a averilor funcționarilor și demnitarilor. Sau, de exemplu, legea vine să excludă situațiile în care cineva declară un Porsche Cayenne de 10 mii de lei, deși el costă vreo 50 de mii de euro și, cu toate acestea, instituțiile statului spun că totul este corect și este totul perfect. Adică, legea vine să oblige funcționarul ca pe lângă valoarea care este indicată în diverse acte, hârtii să fie indicată și valoarea reală sau valoarea de piață a anumitor bunuri, pentru ca inspectorul de integritate să facă această analiză, cât a obținut un funcționar public venituri din salariu, din alte prestări de servicii legale și declarate versus proprietăților de facto și cât costă aceste proprietăți în aceeași perioadă.”

Europa Liberă: Dvs. o să insistați pe ideea că trebuie modificată Constituția ca cumva să apară și această formulare că celor care nu pot să justifice averea trebuie să le fie confiscată?

Sergiu Litvinenco: „Evident, asta este o promisiune și eu sper că noi foarte repede, am colectat deja semnăturile, în curând aceste două proiecte de legi vor fi depuse la Curtea Constituțională, pentru că este proiect de modificare a Constituției și acolo înainte de a-l depune la parlament trebuie să ai deja avizul Curții Constituționale, sigur vom insista pe modificarea art. 46, pentru ca, în cazul funcționarilor și demnitarilor, această prezumție a caracterului ilicit al averii să nu fie aplicabilă.

În cazul cetățenilor, da, este logic ca ei să nu fie obligați să justifice proveniența legală a bunurilor, pe când în cazul funcționarilor publici eu nu văd o problemă ca funcționarii să facă acest lucru. Evident că în cazul în care vorbim de funcționari publici onești, ei nu ar avea o problemă să facă lucrul acesta, un funcționar public onest, indiferent de salariul pe care îl are, nu știu dacă este posibil să aibă posibilitatea să-și construiască o vilă de 10 milioane de euro.”

Europa Liberă: Nu aveți voturi suficiente, pentru că partidul majoritar PAS are doar 63 de voturi. O să trebuiască să găsiți alte voturi în tabăra opoziției. Sunteți siguri, aveți această certitudine că veți mai găsi 4-5 voturi?

Sergiu Litvinenco: „Da, sigur că vom căuta. Din declarațiile PSRM-ului, ei doar tot spuneau că vor să lupte cu corupția, vor să îmbunătățim mecanismele de confiscare a averilor acelor angajați ai statului care nu le pot justifica. Să vedem dacă ceea ce spun ei corespunde realității măcar o singură dată sau măcar în ceasul al 12-lea.”

Europa Liberă: Și referitor la imunitatea parlamentară?

Sergiu Litvinenco: „Și cu imunitatea este aceeași situație, deci la fel vom depune foarte curând, noi am colectat semnăturile, proiectele sunt la mine pe masă, iată se pregătesc...”

Europa Liberă: Dar, deocamdată, aveți semnături doar din tabăra Partidului Acțiune și Solidaritate?

Sergiu Litvinenco: „Da, dar nici nu am căutat din altă parte, pentru că ele sunt suficiente pentru inițierea unui proiect de modificare a Constituției se face cu 34 de parlamentari, noi am semnat 63 de parlamentari, deci nu este o problemă sub aspectul respectiv. Se obține avizul Curții Constituționale, se înregistrează la parlament proiectul, după care se așteaptă minimum 6 luni de zile și între 6 luni de la depunerea proiectului până la un an de la depunere proiectul obligatoriu trebuie să fie votat în 3 lecturi. De altfel, mai avem un proiect de lege pentru modificarea Constituției care a fost promovat de guvernul Chicu. Acest proiect ține de îmbunătățirea sau fortificarea independenței judecătorilor, un proiect care a fost expertizat inclusiv de Consiliul Europei și pe care noi îl susținem, chiar dacă a fost promovat atunci de guvernul Chicu, ministrul Fadei Nagacevschi și, în măsura în care vom ajunge la momentul corespunzător, noi vom vota acest proiect de lege, termenul lui, deci 6 luni de zile...”

Europa Liberă: Dar o să trebuiască și Comisia de la Veneția să se pronunțe?

Sergiu Litvinenco: „Nu, nu, în cazul acesta, nu; în cazul acesta, proiectul trebuie doar votat în 3 lecturi, așa cum prevede Constituția. Proiectul poate fi votat în perioada iunie – începutul lunii decembrie, ceva de genul acesta, cam acesta este calendarul când noi trebuie să votăm acest proiect de lege.”

Europa Liberă: Tribunalul anticorupție va fi înființat? Și cum vedeți Dvs. o luptă aprigă dusă împotriva acestui flagel?

Sergiu Litvinenco: „Tribunalul anticorupție evident că trebuie înființat în momentul în care instituția care trebuie să combată marea corupție, Procuratura Anticorupție, care va funcționa după regulile Direcției Naționale Anticorupție din România, va deveni funcțională și va instrumenta dosare. Deci, în momentul în care această procuratură începe să funcționeze așa cum funcționează în România, atunci imediat are rost să deschizi acest tribunal anticorupție, pentru ca judecătorii să aibă ce face. Atâta timp cât nu există încă această structură, noi putem să ne apucăm de lucru, dar constituirea nemijlocită a tribunalului trebuie să aibă loc atunci când această procuratură este funcțională, are rezultate, transmite dosare în instanța judecătorească. Nu poți s-o înființezi atâta timp cât aici sunt două dosare pe marea corupție, trebuie s-o înființezi în momentul în care judecătorii vor avea ce să examineze.”

Europa Liberă: Mai cer o precizare de la Dvs., dle ministru, eventual că se ajunge totuși ca să fie destituit procurorul general, trebuie să fie anunțat concurs, trebuie să se organizeze concurs și mai trec încă câteva luni bune. Nu e o perioadă prea mare de așteptare?

Sergiu Litvinenco: „Desigur că organizarea și desfășurarea unui concurs poate să dureze, dar nu este chiar atât de mult, eu cred că într-o lună și jumătate un concurs poate fi finalizat. Bine, mai există și instituția interimatului, care la fel este una inclusă în lege și la care pot la un moment dat să apeleze cei care au competențe legale, nu mă duc eu să numesc procurorul general sau procurorul general interimar, dar chiar și organizarea unui concurs nu este un proces chiar de ordinul anilor.”

Europa Liberă: Și în campania electorală, și după campania electorală se aud tot mai multe voci care cer scoaterea Partidului „Șor” în afara legii. E cu putință acest lucru?

Sergiu Litvinenco: „În cazul acestui partid, eu îmi doresc ca să funcționeze instituțiile statului. E foarte simplu, este un dosar care se află într-o instanță judecătorească, 3 ani și ceva acolo nu au avut loc procese, este amânat...”

Europa Liberă: La Curtea de Apel Cahul.

Sergiu Litvinenco: „Da, este amânat de vreo 60 de ori, trebuie o finalitate în dosarul acesta, pentru că altfel este o bătaie de joc. La noi chiar este inadmisibil și inacceptabil ceea ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Cetățenii asta așteaptă, să luptați împotriva sărăciei, să luptați împotriva corupției și împotriva nedreptății.

Sergiu Litvinenco: „Lucrurile sunt interdependente, nu poți să ajungi să le oferi cetățenilor Republicii Moldova o viață mai bună. Și aici mă refer la pensii mai mari, salarii mai mari, drumuri bune, nu în sensul drumuri bune ale lui Plahotniuc, dar drumuri chiar bune pe care oricine să poată merge cu bucurie, nu poți să construiești grădinițe, școli, spitale atâta timp cât în țara asta se fură, se fură, se fură și acei bani care în mod normal trebuie să ajungă în bugetul Republicii Moldova ajung în buzunarele hoților. Deci, lucrurile sunt interdependente. A fost un raport recent care demonstra că circa un miliard de dolari SUA...”

Europa Liberă: Raportul Organizației Națiunilor Unite...

Sergiu Litvinenco: „Da, reprezintă bani care circulă cumva pe lângă ceea ce circulă oficial în Republica Moldova. Dacă din acei bani măcar 25% ar ajunge în bugetul Republicii Moldova, iată am avea plus 250 de milioane de dolari anual suplimentar. Din banii aceștia poți să faci multe: să ridici pensii și salarii, să construiești drumuri, spitale, școli, grădinițe ș.a.m.d. Deci, dreptatea și viața mai bună sunt cumva un tot întreg. O justiție corectă este o condiție sine qua non pentru o viață mai bună. Atâta timp cât nu faci dreptate este imposibil la modul practic să îmbunătățești viața per general. Nu vorbesc că poți să faci anumite lucruri, dar dacă dai ceva aici, în partea cealaltă nu reușești să faci ș.a.m.d. Majoritatea cetățenilor oricum vor rămâne nesatisfăcuți de nivelul de viață.”

Europa Liberă: Prioritatea guvernării rămâne a fi lupta împotriva marii corupții. Ce se va întâmpla și cu corupția mică?

Sergiu Litvinenco: „Corupția mică sigur că la fel este o problemă care există în societatea Republicii Moldova, dar impactul micii corupții asupra vieții oamenilor nu este chiar așa de mare ca cel al marii corupții, pentru că atunci când va exista măcar un mare „rechin”, așa cum îi numim noi, care va fi condamnat pe bune, în baza unor probe serioase, în baza unui proces corect, public, eu vă asigur că chiar și cei care mai săvârșesc câte un delict, mai iau câte o mită mică, sau nu știu cum se mai numește, un fel de ajutor, deci, ei se vor gândi ulterior dacă să mai facă acest lucru sau poate mai bine să renunțe.

Și acest lucru ar avea un efect și asupra celor care sunt în funcții publice și care se gândesc că poate să se bage și ei în vreo sistemă criminală, pentru că, ia uitați-vă, colegul cutare de la agenția cutare a furat și și-a construit un business, și-a construit niște palate din bani furați, și nu a pățit nimic. Și atunci, ăsta care este aici se va gândi de-o sută de ori, dacă celălalt va fi pedepsit, dacă să procedeze și el ca și colegul sau să se oprească și să încerce să trăiască în mod cinstit din salariu, pornind de la efortul și munca pe care o depune.”

Europa Liberă: Pe final, am să-l citez pe editorialistul Nicolae Negru, care spunea că ați ridicat ștacheta așteptărilor foarte sus, acum să nu vină și dezamăgirea din partea cetățenilor. Dvs. știți foarte bine, omul de la firul ierbii spune că în cei 30 de ani de independență a trăit mai degrabă și mai mult cu dezamăgirea decât cu speranța.

Sergiu Litvinenco: „Da, asta este și ideea celor ce vrem să facem noi. Sigur că oamenii au votat într-un fel sau altul și evident că noi ne dăm seama cât este de mare responsabilitatea, cât de mult trebuie să muncim pentru a nu dezamăgi cetățenii Republicii Moldova, așa cum i-au dezamăgit anterior alți politicieni, practic, timp de 30 de ani. Ne dăm seama care este povara și vom face tot ce este posibil și chiar imposibil pentru a nu dezamăgi cetățenii Republicii Moldova, pentru că poporul Republicii Moldova chiar merită să trăiască mai bine decât trăiește la momentul de față.”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție și vă mai așteptăm și cu alte ocazii.

Sergiu Litvinenco: „Mulțumesc și eu!”







Компания ICDMC приняла участие в торжественном открытии выставки “Тульское качество”

Всеармянский союз «Гардман-Ширван-Нахиджеван» осуждает лживое заявление президента Азербайджана Алиева

Эксперт по семейному капиталу Светлана Петрова: как быстро накопить на авто

Правильная эксплуатация грузовых шин позволит продлить срок их службы


СЛД «Белогорск» филиала «Забайкальский» компании «ЛокоТех-Сервис» получило право ремонтировать тепловозы серии М-62 в объеме ТР-2

Всеармянский союз «Гардман-Ширван-Нахиджеван» осуждает лживое заявление президента Азербайджана Алиева

Компании Группы "Интеррос" взяли ряд наград премии FINAWARD

Третья Московская неделя моды: масштабное событие с участием дизайнеров из России и мира пройдет в октябре


When Narine asked Gambhir 'can I bring my girlfriend to IPL?'

Man City star James McAtee lined up for dream Champions League transfer after Sheffield United relegation

Real Sociedad In Talks To Land Aston Villa Target

‘Please don’t play that at matches next season’, beg Luton fans after Coldplay reveal new song for Hatters at festival


Весенний Петербург. Петропавловская крепость

ТСД промышленного класса Saotron RT-T60

Недорогой семейный кроссовер Chevrolet вернулся на российский рынок. Цена приятно удивит.

Муруджинские озера


Зомби-экшен Zombiehood позволяет погрузиться в эпоху 90-х

Мафия-НН: отличная команда сплоченных коллег, которые стали друг другу почти как семья.

Supercell выпустил игру Squad Busters на смартфоны

Конец близок в релизном трейлере Destiny 2: The Final Shape


ОіБ - охорона і безпека: замовляй охорону в Харькові


VK Fest 2024: Музыка и Развлечения на Открытых Площадках России

Доктор Кутушов назвал болезни, которые поджидают отдыхающих у водоёмов

«СВЯТОЙ ЛЕНИН» спасает население от борьбы с перенаселением, 5 серия, СЕРЬЁЗНЫЙ НОВОСТНОЙ СЕРИАЛ.

Выгодно ли покупать квартиру в новостройке?


4 июня в 11:00 состоится вебинар «Структурированное техническое задание. Первая практика, проблематика и риски»

Врач Перфильева: межреберная невралгия отличается от инфаркта точечной болью

Столичная таможня пресекла попытку незаконного вывоза военной продукции в США

Эксперт сенсационно раскрыл загадку Мессинга и Жириновского.


Многодетная мама приобрела квартиру в Подмосковье по жилищной программе

Эстония хочет поставить Россию на колени, пропажа пограничных буйков и как Нарва оказалась в Эстонии

Технологию сухого холодца разработали в Балашихе для участников СВО

В Йошкар-Оле росгвардейцы поздравили подшефных кадет с завершением учебного года


Рыбакина, Путинцева и Бублик стартуют на Ролан Гаррос. Кто в соперниках и чего ждать?

Белорусские теннисистки проведут стартовые встречи открытого чемпионата Франции

Касаткина о романе Синнера и Калинской: рада, больше ничего не хочу говорить

Последний танец Надаля и юбка Сюзанн Ленглен: 6 важных фактов о «Ролан Гаррос»-2024


На ВДНХ пройдет Удмуртский национальный праздник Гербер

Лесной пожар потушили в Лосино-Петровском

Технологию сухого холодца разработали в Балашихе для участников СВО

В школе искусств Люберец состоялся фестиваль «Творчество педагогов — детям»


Музыкальные новости

Трансляции концертов оркестра Бутмана в Китае посмотрели более 50 млн человек

Тимати проучил нового владельца “Black Star Burger” и перепродал его долги

Уссурийский ЛРЗ расширяет форматы промышленных экскурсий на предприятие

Мама Тимати ответила хейтерам, которые раскритиковали дебютное выступление ее 4-летнего внука в музыкальной школе: «Вас не научили видеть прекрасное в…


VK Fest 2024: Музыка и Развлечения на Открытых Площадках России

Выгодно ли покупать квартиру в новостройке?

«СВЯТОЙ ЛЕНИН» спасает население от борьбы с перенаселением, 5 серия, СЕРЬЁЗНЫЙ НОВОСТНОЙ СЕРИАЛ.

Доктор Кутушов назвал болезни, которые поджидают отдыхающих у водоёмов


Путин встретился с главой Ингушетии Калиматовым

Авторский вечер Эдварда Радзинского из цикла «Встречаясь с тайнами истории» в «Колизей – Арене»

Фотовыставка «Древнейшие пирамиды мира» пройдёт в Крыму

Уссурийский ЛРЗ расширяет форматы промышленных экскурсий на предприятие


Студенческий педагогический отряд МГППУ «Инфинити»: готовы покорять целину!

Эксперт по семейному капиталу Светлана Петрова: как быстро накопить на авто

Итальянские корни: дизайн автомобилей SWM

Важные магистрали: Столица вышла на рекордные темпы дорожного строительства


Эксперт Президентской академии в Санкт-Петербурге о суверенной финансовой системе в России

Третий визит Путина: Узбекистан стал Москве ближе Казахстана. Как среагировал Кремль на "заигрывание" Астаны с Лондоном.

Путин наградил коллектив станции скорой помощи Белгородской области

Власти Зимбабве поблагодарили Москву за помощь в период засухи


Какое будущее увидит поколение зуммеров?

В Москве в мае не выявили случаев заражения новым штаммом коронавируса FLiRT

Ракова: в Москве в мае не нашли случаев инфицирования штаммом коронавируса FLiRT

В мае в Москве не было новых случаев заражения штаммом коронавируса FLiRT


Раз нет протестов, будут санкции: как навальнисты и команда Ходорковского меняют стратегию борьбы с Россией


Врач Перфильева: межреберная невралгия отличается от инфаркта точечной болью

Стоматолог Владимир Лосев: сколько времени нужно носить брекеты

Эксперты Центра лечебной педагогики приняли участие в IV Форуме руководителей организаций «Мы в ответе за наших детей» и провели курс повышения квалификации для специалистов

Доктор Кутушов назвал болезни, которые поджидают отдыхающих у водоёмов


Белый дом признал причастность к выработке «формулы мира» Киева

В Польше заявили о зловещем плане Киева


VK Fest 2024: Музыка и Развлечения на Открытых Площадках России

Команда Центрального округа Росгвардии стала призером на чемпионате по пожарно-спасательному спорту в Москве (видео)

Волонтеры Президентской академии в Санкт-Петербурге вносят свой вклад в развитие и повышение доступности спорта для граждан

На ВДНХ пройдет Удмуртский национальный праздник Гербер



Собянин рассказал об открытии нового перехода на вокзал Зеленоград-Крюково

Собянин: 10 тыс. человек получили медпомощь в обновленных приемных отделениях

Сергей Собянин назвал победителей конкурса «Педагоги года Москвы»

В Москве выбрали лучших педагогов в рамках городского конкурса — Собянин


Электромобиль Xiaomi SU7 начали продавать в России

В МЧС предупредили об аномальной жаре в Москве в ближайшие дни

«Компьютерный 3D-переводчик на жестовый язык» стал одним из победителей конкурса цифровых проектов и идей для людей с нарушением слуха «Мы услышим»

Прокуратура начала проверку из-за загрязнения реки Сетуни в Москве


В Москве 1 июня стартует чемпионат по игре «Камень, ножницы, бумага»

Технологию сухого холодца разработали в Балашихе для участников СВО

Лесной пожар потушили в Лосино-Петровском

Эстония хочет поставить Россию на колени, пропажа пограничных буйков и как Нарва оказалась в Эстонии


ТСД промышленного класса Saotron RT-T60

Прокуратура Архангельской области и Ненецкого автономного округа 31 мая 2024 года в г. Нарьян-Мар проведет прием граждан и «Горячую линию» по вопросам защиты прав и законных интересов несовершеннолетних

Эксперт Президентской академии в Санкт-Петербурге о повышении экологического статуса целлюлозно-бумажных технологий в России

XXXIII Церемония «Хрустальная Турандот» объявит победителей сезона 2023/2024


Портативный сканер штрих-кодов Heroje H133U на базе CMOS-матрицы

К 240-летию города-собирателя: в Симферополе проведут бесплатную экскурсию «Крутые соты»

Наркокурьер изобретательно спрятал «товар» в машине, но это не помогло (видео)

Выставка-предупреждение «Пожарная безопасность», В рамках Федеральной информационной противопожарной кампании «Останови огонь».


Mash: в Москве полицейские и приставы остановили работу центра "Китай-город"

Российский фильм получил Гран-при кинофестиваля в Лондоне

Гастроэнтеролог Боярко рассказал, почему не стоит часто есть стрит-фуд

В Подмосковье расширили перечень специальностей по программе «Земля врачам»














СМИ24.net — правдивые новости, непрерывно 24/7 на русском языке с ежеминутным обновлением *