Мы в Telegram
Добавить новость
smi24.net
World News in Romanian
Январь
2023

Occidentul analizează posibilitatea de a trimite tancuri germane Leopard 2 în Ucraina

0
Occidentul analizează posibilitatea de a trimite tancuri germane Leopard 2 în Ucraina

Asupra cancelarului german Olaf Scholz se fac presiuni să aprobe o sporire a sprijinului militar internațional pentru Kiev permițând exportul de tancuri de luptă Leopard 3 în Ucraina, relatează agenția Reuter.

Germania a rezistat până acum la o astfel de acțiune, spunând că tancurile occidentale ar trebui livrate Ucrainei doar dacă există o înțelegere între principalii aliați ai acestei țări, în particular Statele Unite.

Oficialitățile occidentale vor să păstreze un echilibru între a asigura că Ucraina se poate apăra și a nu livra armament care ar putea încuraja Kievul să atace Rusia sau să atragă Alianța Nord-Atlantică în conflict cu Moscova.

Iată câteva date despre tancurile Leopard 2 și dezbaterea dacă să fie trimise sau nu Ucrainei.

Aprobarea Berlinului

Re-exportul de tancuri Leopard are nevoie de aprobarea guvernului german, deci alte țări care dețin asemenea tancuri nu pot să le trimită Ucrainei fără această aprobare.

Unele oficialități germane au semnalat o relaxare a punctului lor de vedere înaintea unei reuniunii a aliaților Ucrainei vinerea viitoare la Ramstein, în Germania, unde guvernele ar urma să anunțe ultimele lor oferte de ajutor militar pentru Kiev.

Vice-cancelarul Robert Habeck, al cărui minister al Economiei e responsabil cu aprabarea exporturilor în domeniul apărării, a spus joi 12 ianuarie că Berlinul nu ar trebui să stea în calea țărilor care doresc să trimită tancuri Leopard Ucrainei.

Sholz trebuie însă să spună dacă împărtășește viziunea lui Habeck, sau dacă va permite ca Germania însăși să trimită unele din propriile sale astfel de tancuri Ucrainei

De ce nu a trimis Occidentul tancuri Ucrainei până acum

Oficialitățile occidentale nu doresc să fie atrase direct în război.

În timp ce Moscova a condamnat escaladarea ajutoarelor militare pentru Ucraina, aceasta nu a dus la nici un fel de consecințe militare pentru Occident. Asta a făcut ca guvernele să fie mai deschise la ideea de a trimite tancuri.

Până acum, Ucraina s-a bazat în primul rând pe variante ale tancurilor T-71 de fabricație sovietică.

Unele oficialități occidentale au vorbit despre o altă temere, aceea că Rusia, sau chiar China, ar putea pune mâna pe armamentul occidental avansat trimis în Ucraina, dând posibilitatea Moscovei sau Pekinului să fure tehnologie militară occidentală.

De ce dorește Ucraina tancuri Leopard 2

Leopard 2 e considerat unul din cele mai bune tancuri din Occident. Compania germană Kraus-Maffei a construit mai mult de 3.500 de tancuri Leopard 2 de la intrarea acestuia în producție în 1978.

Tancul cântărește mai mult de 60 de tone, e dotat cu un tun cu alezaj neted de 120 de milimetri și poate lovi ținte la aflate la o distanță de până la 5 kilometri.

La ora actuală, cam 20 de țări din lume au în dotare tancuri Leopard 2. Asta înseamnă că unele din ele ar putea contribui cu câteva din tancurile lor pentru a sprijini Ucraina. Asta i-ar ajuta pe ucraineni în cele ce țin de întreținere și instruirea echipajelor.

Între țările care au tancuri Leopard se află Canada, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia, Austria, Polonia, Spania Suedia și Turcia.

Câte tancuri Leopard 2 sunt disponibile?

Leopard 2 este unul din cele mai folosite tancuri occidentale, Dar în general, la trei decenii de la terminarea Războiului Rece, tancurile și alte arme grele sunt în număr mic în cea mai mare parte a Occidentului.

Multe țări și-au redus drastic armatele după căderea comunismului. Germania are în zilele noastre cam 350 de Leopard 2, în comparație cu cele 4.000 de tancuri de lupă pe care le avea în plin Război Rece, spune expertul militar Carl Schulze, citat de Reuters.

În același timp, e imposibil de cumpărat rapid un număr mare de tancuri Leopard 2 Industria de apărare a Germaniei e oprită prin lege să le producă pentru stoc. Țările care comandă tancuri noi trebuie să aștepte doi-trei ani până ce le primesc.

Chiar dacă producția e grăbită, experții spun că e nevoie de cel puțin doi ani până ce tancurile noi părăsesc fabrica.

Ce fel de tancuri occidentale mai există

Statele Unite au în dotare câteva mii de tancuri M1 Abrams, fabricate de General Dynamics, dar acestea sunt nepotrivite pentru Ucraina, pentru că au motoare cu turbine pe gaz.

„Consumul de cherosen al unui Abrams e atât de mare, încât Ucraina n-are nici o șansă se folosească de el în actualele condiții de aprovizionare din război”, spune expertul militar Schulze.

Tancul Leopard 2 funcționează cu un motor mai economic pe benzină diesel, care e mai ușor de procurat decât cherosenul.

Marea Britanie se gândește să trimită Ucrainei câteva din tancurile sale Challanger 2, potrivit relatărilor de presă.

Franța are tancuri Lecrec, dar nu a spus dar guvernul de la Paris nu a spus dacă ar dori să trimită câteva Ucrainei, relatează agenția Reuters.











СМИ24.net — правдивые новости, непрерывно 24/7 на русском языке с ежеминутным обновлением *