Мы в Telegram
Добавить новость
smi24.net
World News in Romanian
Май
2023

Încălzirea globală va depăşi pentru prima dată limita-cheie de 1,5 grade Celsius probabil până în 2027, estimează Organizaţia Meteorologică Mondială

0
Timpul 

Lumea noastră supraîncălzită va depăşi pentru prima dată o limită-cheie de temperatură în următorii ani, potrivit oamenilor de ştiinţă. Cercetătorii spun că există acum o probabilitate de 66% să depăşim pragul de 1,5 grade Celsius al încălzirii globale până în 2027, relatează News.ro.

Probabilitatea este în creştere din cauza emisiilor provenite din activităţile umane şi a unei schimbări a tiparelor meteorologice aşteptate în această vară. În cazul în care lumea va depăşi această limită de supraîncălzire, oamenii de ştiinţă subliniază că, deşi îngrijorătoare, breşa va fi probabil temporară.

Atingerea pragului ar însemna că lumea este cu 1,5 grade Celsius mai caldă decât a fost în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, înainte ca emisiile de combustibili fosili rezultate din industrializare să înceapă cu adevărat să crească. Însă depăşirea limitei – chiar şi pentru un singur an – este un semn îngrijorător că încălzirea se accelerează şi nu încetineşte.

Acest prag de 1,5 grade Celsius a devenit un simbol al negocierilor globale privind schimbările climatice. În cadrul Acordului de la Paris din 2015, ţările au convenit să ”continue eforturile” pentru a limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.

Depăşirea a 1,5 grade Celsius în fiecare an, timp de un deceniu sau două, ar duce la efecte mult mai riscante ale încălzirii, cum ar fi valuri de căldură mai lungi, furtuni mai intense şi incendii de vegetaţie.

Însă depăşirea acestui nivel într-unul dintre următorii ani nu ar însemna neapărat că limita care a fost stabilită la Paris este încălcată ireversibil. Oamenii de ştiinţă spun că încă mai este timp pentru a limita încălzirea globală prin reducerea drastică a emisiilor.

Începând din 2020, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) oferă o estimare a probabilităţii ca lumea să depăşească pragul de 1,5 grade Celsius într-un an. Atunci, în 2020, meteorologii preziceau că existau o probabilitate mai mică de 20% de a depăşi 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani. Până anul trecut, această probabilitate a crescut la 50%, iar acum a ajuns la 66%, ceea ce, potrivit oamenilor de ştiinţă, înseamnă că este ”mai probabil să se întâmple decât să nu se întâmple”.

CE ÎNSEAMNĂ DEPĂŞIREA VALORII DE 1,5 GRADE CELSIUS?

1,5 grade Celsius nu reprezintă o măsură directă a temperaturii mondiale, ci un indicator al cât de mult sau cât de puţin s-a încălzit sau s-a răcit Pământul în comparaţie cu media globală pe termen lung.

Oamenii de ştiinţă folosesc datele privind temperatura medie din perioada 1850-1900 pentru a măsura cât de caldă era lumea înainte de dependenţa modernă de cărbune, petrol şi gaze.

Timp de zeci de ani, ei au crezut că, dacă lumea s-ar încălzi cu aproximativ 2C, acesta ar fi pragul de impact periculos – dar în 2018 au revizuit semnificativ această estimare, arătând că depăşirea a 1,5 grade Celsius ar fi o calamitate pentru lume.

Temperaturile s-au situat în jurul mediei până în jurul anului 1950, dar au crescut de atunci, depăşind în mod regulat 1 grad Celsius de încălzire în ultimul deceniu.

În ultimele decenii, lumea noastră supraîncălzită a ridicat mercurul în termometre, astfel încât în 2016, anul în care s-a înregistrat cea mai mare temperatură înregistrată vreodată, temperaturile globale au depăşit cu 1,28 grade Celsius temperatura din perioada preindustrială.

Acum, cercetătorii spun că această cifră este pe cale să fie depăşită – ei sunt 98% siguri că acest record va fi depăşit înainte de 2027.

”Acum suntem cu adevărat aproape de o depăşire temporară a pragului mediu anual cu 1,5 grade Celsius şi este pentru prima dată în istoria omenirii când suntem atât de aproape”, a declarat profesorul Adam Scaife, şeful departamentului de prognoze pe termen lung de la Met Office, care compilează datele de la agenţiile meteorologice şi climatice din întreaga lume. ”Cred că aceasta este poate cea mai crudă şi evidentă şi cea mai simplă statistică pe care o avem în raport”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Cercetătorii subliniază că temperaturile ar trebui să se menţină la o diferenţă de 1,5 grade Celsius faţă de media preindustrială sau chiar peste 1,5 grade timp de 20 de ani pentru a putea spune că a fost depăşit într-adevăr pragul stabilit prin acordul de la Paris.

”Acest raport nu înseamnă că vom depăşi permanent nivelul de 1,5 grade Celsius specificat în Acordul de la Paris, care se referă la o încălzire pe termen lung, timp de mai mulţi ani”, a subliniat secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas. ”Cu toate acestea, OMM trage un semnal de alarmă că vom depăşi nivelul de 1,5C în mod temporar, cu o frecvenţă din ce în ce mai mare”, a punctat el.

CE INFLUENŢĂ VA AVEA FENOMENULUI EL NINO

Există două elemente cheie – primul este nivelul ridicat şi continuu al emisiilor de carbon provenite din activităţile umane care, în ciuda unei scăderi în timpul pandemiei, continuă să crească. Iar al doilea element, esenţial, este apariţia probabilă a fenomenului El Niño, cu implicaţii globale.

În ultimii trei ani, lumea s-a confruntat cu un fenomen La Niña, care a atenuat într-o oarecare măsură încălzirea climei. Dar căldura suplimentară pe care El Niño o va aduce la suprafaţa Pacificului va împinge probabil temperatura globală la un nou maxim anul viitor.

Cel mai cald an înregistrat până în prezent este 2016, care a urmat unui eveniment El Niño foarte puternic. El Niño tinde să crească temperaturile în anul următor dezvoltării sale, ceea ce ar putea face ca anul 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată.

Cu toate acestea, există încă incertitudini în ceea ce priveşte debutul şi amploarea evenimentului.

”Este demn de remarcat faptul că multe dintre previziunile noastre care sunt făcute acum pentru El Niño, care credem că se va dezvolta în această iarnă, arată o amplitudine destul de mare”, a declarat profesorul Scaife. 

”Se aşteaptă ca în lunile următoare să se dezvolte un El Niño care se încălzeşte, iar acest lucru se va combina cu schimbările climatice provocate de om pentru a împinge temperaturile globale în teritorii neexplorate”, a declarat şi Petteri Taalas, secretatul general al OMM. ”Acest lucru va avea repercusiuni de anvergură pentru sănătate, securitate alimentară, gestionarea apei şi mediu. Trebuie să fim pregătiţi”, a subliniat el.

În orice caz, regiunea arctică se va confrunta cu o încălzire la un nivel mai mare decât multe alte regiuni, anomalia de temperatură urmând să fie de trei ori mai mare decât cea globală în următoarele cinci ierni din emisfera nordică.

Conform raportului, Europa de Nord va înregistra probabil o creştere a precipitaţiilor pentru perioada mai-septembrie în următorii cinci ani.

Lumea a înregistrat deja o încălzire de 1,2 grade, deoarece oamenii continuă să ardă combustibili fosili şi să producă poluare, care încălzeşte planeta. Şi, în ciuda a trei ani de răcire prin fenomenul La Niña, temperaturile au urcat la niveluri periculoase. Ultimii opt ani au fost cei mai calzi din istorie.







Владимир Путин сенсационно получил ключевое признание от Н А Т О.

Социальные и ESG-проекты ГПМ Радио названы лучшими в России

Автопробег в честь Дня России прошел в Ленинском округе

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Свыше 5,2 миллиона жителей Московского региона получают набор социальных услуг в натуральном виде


«Школа вожатых» прошла в школе №7 в Реутове

Попурри мелодий и дух патриотизма: военный оркестр в парке «Кузьминки» отметил День России

Назван российский город, откуда в Турцию срочно увеличивают число рейсов, впервые поставив широкофюзеляжный самолет Airbus 330

Новые портативные ирригаторы Revyline RL 630 Green скоро поступят в представительство марки в Махачкале


Creepy King Charles Painting Is Vandalized by Radical Animal Rights Activists, Gets a Cartoon Face and Speech Balloon!

America’s Space Infrastructure: So Vulnerable It Destabilizes Geopolitics

McDonald's Grimace showed Mets fans what happens when something goes right this season

Kai Havertz’s fiancee Sophia stuns in see-through outfit on hen weekend as fans say Arsenal star is ‘so lucky’


Жители Екатеринбурга в День России вывесили баннеры против точечной застройки

«Байкал Сервис» снижает тарифы из городов Дальнего Востока

Закат на Катуни

Новая технология моделирования ДНК ускорит биомедицинские исследования


Real Commando Shooting 3D 6.0

Моя Говорящая Кошка 3.2

Age of Sail: Navy & Pirates 1.0.1.13

MMORPG Tarisland выпустили в Китае раньше времени



Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Анатолий Голод: ПРИЗНАНИЕ НАТО НАДО ПРИМЕНЯТЬ!

Попурри мелодий и дух патриотизма: военный оркестр в парке «Кузьминки» отметил День России

В Дубне сотрудники Росгвардии помогли утиному семейству перейти оживленную трассу

Социальные и ESG-проекты ГПМ Радио названы лучшими в России


В Казани начались тестовые полеты импортозамещенного самолета Ту-214

Умер актер Игорь Меркулов, снимавшийся в фильме «Следствие ведут знатоки»

Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Анатолий Голод: ПРИЗНАНИЕ НАТО НАДО ПРИМЕНЯТЬ!

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Свыше 5,2 миллиона жителей Московского региона получают набор социальных услуг в натуральном виде


В Подмосковье инвалидам выплатили более 17 млн рублей на средства реабилитации

Источник 360.ru: на северо-востоке Москвы трамвай переехал мужчину

Губернский театр Сергея Безрукова перешел в ведение Минкульта

В Мытищах появится поликлиника на 255 мест с силуэтом в виде самолета


Испанский теннисист Надаль не сыграет на Уимблдоне

Хачанов вылетел с турнира ATP в Хертогенбосхе после первого же матча

Дядя Надаля назвал причину поражения Зверева в финале «Ролан Гаррос»

Елена Рыбакина «заменила» Геннадия Головкина


Серый кардинал

В Дубне прошел день наукоградов Подмосковья

Клубов меньше, матчей больше: как изменится Лига ВТБ в сезоне-2024/25

В Подмосковье инвалидам выплатили более 17 млн рублей на средства реабилитации


Музыкальные новости

Суд отказал детям Градского в аресте имущества вдовы покойного мэтра

Уссурийский ЛРЗ подтвердил соответствие международным стандартам, применяемым на производстве железнодорожной промышленности

Рэпер Моргенштерн заявил, что у него на счетах находится примерно 9 млн долларов

Суд в Москве отказал детям певца Градского в аресте имущества его вдовы Марины


Попурри мелодий и дух патриотизма: военный оркестр в парке «Кузьминки» отметил День России

Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Анатолий Голод: ПРИЗНАНИЕ НАТО НАДО ПРИМЕНЯТЬ!

Социальные и ESG-проекты ГПМ Радио названы лучшими в России

Алекс Анохин: возможность вместе пройти через страницы нашей истории


Сотрудники Росгвардии приняли участие в спортивном празднике МГО «Динамо» в Москве

В Fortnite прибудет группа Metallica и новый режим

Аналитики выяснили, что мужчины посещают ТЦ на 40% чаще женщин

LG ДЕМОНСТРИРУЕТ ПРОФЕССИОНАЛЬНЫЕ ДИСПЛЕИ С УЛУЧШЕННЫМИ ВОЗМОЖНОСТЯМИ ИСКУССТВЕННОГО ИНТЕЛЛЕКТА НА ВЫСТАВКЕ INFOCOMM 2024


В Московской области сотрудники Росгвардии задержали граждан, подозреваемых в совершении грабежа

Автоинспекторы нашли пистолет с патронами у пассажира такси в центре Москвы

Прокуратура: таксист сбил 4-летнего ребенка на велосипеде на юго-востоке Москвы

Расписание движения пригородных поездов СЗППК изменится с 11 по 12 июня 2024 года


Путин приехал на Смоленскую площадь для встречи с руководством МИД РФ

Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Анатолий Голод: признание Нато надо применить!

Путин: Москва поддерживает идею о разработке хартии многообразия в XXI веке

Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Анатолий Голод: ПРИЗНАНИЕ НАТО НАДО ПРИМЕНЯТЬ!




Завершилась первая цикловая встреча региональных руководителей компании AlfaBiom

В Москве при побеге от родителей невесты молодой человек сломал позвоночник

Стоматолог Татьяна Сумцова: как стресс влияет на здоровье зубов

Около 100 сотрудников подмосковного главка Росгвардии приняли участие в донорской акции «От сердца к сердцу»


Почему Зеленский не убедил саудовского принца, кража денег РФ, что готовят против России на саммите НАТО: обзор мировой политики 13 июня

США обязаны передать Киеву "эскадрильи истребителей", заявил Зеленский

Зеленский: США передадут Киеву новые ЗРК Patriot и «эскадрильи истребителей»


Площадь пожара в здании у метро «Динамо» в Москве составляет 400 квадратов

Резидент «Инсайт Люди» Дмитрий Зубов 12 июня установил мировой рекорд по чеканке мяча в «Лахта Центре»

«Этот спорт воспитывает силу и упорство»: Вице-спикер Народного Хурала Бурятии приняла участие в открытии чемпионата России по гиревому спорту

Баскетболисты пойдут кругами // Единая лига ВТБ пересмотрела формат проведения чемпионата


Пашинян предложил Лукашенко извиниться перед армянами из-за слов про Карабах. Что на это ответили в Белоруссии?

Армения выразила протест Минску из-за заявлений МИД Белоруссии

Видео: Истерика в Ереване: Пашинян против Лукашенко

МИД Белоруссии назвал слова Пашиняна о Лукашенко "недальновидной позицией"


Созданный нейросетью Собянин выманил у заслуженного врача РФ 4 млн рублей

Собянин: Объем закупок у малого бизнеса с 2024 года составил почти 227 миллиардов

Собянин: Более пяти тысяч семей в СВАО получили новые квартиры по реновации

Собянин сообщил об открытии «Домиков добра» для сбора гуманитарной помощи


Составлен ТОП-3 регионов-лидеров по числу пунктов приема вторсырья

Мособлдума организовала выставку «Экологическое воспитание.Раздельный сбор мусора»

Призыв лидера движения «Всеармянский фронт» оказать помощь пострадавшим после наводнения

«Москва 24»: при сборе грибов следует ориентироваться на запах и окрас, чтобы не положить в корзину несъедобные


Путин: жить нужно ради того, ради чего можно умереть

Клубов меньше, матчей больше: как изменится Лига ВТБ в сезоне-2024/25

«ЯРКО» провела развлекательную программу на фестивале «Крутая песочница»

Сотрудники Госавтоинспекции Ленинского округа провели акцию «Внимание: дети!»


АО «Транснефть - Север» оказало благотворительную помощь детскому саду в Архангельской области

30 лет назад в Архангельске открылась первая на Северо-Западе школа «Диабет»

Архангелогородцев и гостей города приглашают посетить мероприятия фестиваля «Гармоничная Россия»

Более 1500 участников отрядов Поморья отправятся в юбилейное трудовое лето


Музыкально-поэтический вечер «Жизнь не кончена, песня не спета»

В Нижнегорском районе Крыма проведен рейд по бывшим мигрантам

Выступлением самарских артистов в Крыму открылся масштабный Фестиваль, посвященный 225-летию со дня рождения А.С. Пушкина

Севастополь появился на вышитой карте Крыма


Сотрудники Госавтоинспекции Ленинского округа провели акцию «Внимание: дети!»

В Подольске запустили производство нетканых материалов для мебели

Путин: жить нужно ради того, ради чего можно умереть

В Мытищах появится поликлиника на 255 мест с силуэтом в виде самолета














СМИ24.net — правдивые новости, непрерывно 24/7 на русском языке с ежеминутным обновлением *