Мы в Telegram
Добавить новость
smi24.net
World News in Romanian
Июнь
2023

Familia și copiii lui Ștefan cel Mare: Cine au fost cele trei soții ale domnitorului Moldovei?

0
Timpul 

Marile căsătorii ale lui Ștefan cel Mare al Moldovei: Uniuni cu puternice familii aristocrate ortodoxe

Evdochia. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lituaniei. După mamă, Evdochia se înrudea cu marii cneji ruși. Prima soţie a domnului moldovean s-a stins din viaţă după patru ani de căsnicie, în noiembrie 1467, lăsând în grija voievodului doi copii mici, pe Alexandru și pe Elena. Doamna Evdochia a fost înmormântată la Biserica Mirăuţilor din Suceava, vechea mitropolie a Ţării Moldovei, căci la Putna încă nu se terminaseră lucrările de construcţie.

Maria Asanina. După cinci ani de văduvie, voievodul avea să se recăsătorească tot cu o prinţesă ortodoxă, de această dată dintr-o ramură a neamului Paleologilor bizantini, anume familia princiară de Theodoro-Mangop. Pe numele ei Maria Asanina Paleologhina, noua doamnă a Moldovei se înrudea cu ţarii bulgari, dar și cu împăraţii din Trapezunt. Cununia lui Ștefan cel Mare cu Maria Asanina a avut loc în zi de sărbătoare, la 14 septembrie 1472, de Înălţarea Sfintei Cruci, cu dezlegare de la mai-marii bisericii, pentru că era zi de post. Nici această căsnicie nu a fost de durată, Ștefan rămânând din nou văduv după cinci ani de convieţuire cu Maria Asanina. Prinţesa bizantină a murit la 19 decembrie 1477 și a fost înmormântată la Putna, unde își doarme și astăzi somnul cel de veci. De pe urma acestei relaţii s-au născut doi băieţi, Bogdan și Ilie, dar amândoi au murit la vârste fragede. Despre Bogdan știm cu certitudine că se află înmormântat la Putna, piatra lui de mormânt fiind identificată în necropola domnească. Tot așa, și Ilie trebuie să fi fost înmormântat în aceeași necropolă, chiar dacă mormântul lui nu a fost identificat până astăzi.

Portretul funerar al Mariei de Mangop, cea de-a doua soţie a domnitorului, brodat pe acoperământul de mormânt de la Putna

Maria Voichiţa. Cea de-a treia și ultima soţie a lui Ștefan cel Mare provenea din familia domnitoare a Basarabilor din Ţara Românească. Maria Voichiţa era fiica lui Radu cel Frumos și a soţiei acestuia, Maria Despina. Dacă tatăl era urmaș al Basarabilor munteni, frate cu Vlad Ţepeș, genealogia soacrei lui Ștefan cel Mare a fost multă vreme subiect de controverse în istoriografia românească. Detalii importante au fost aduse la lumină din nou de cercetările întreprinse de istoricul Ștefan S. Gorovei, care a demonstrat în chip convingător că Maria Despina era una dintre fiicele dinastului albanez Gheorghe Arianiti Comnen. Ea și fiica ei au fost luate ostatice de Ștefan cel Mare în timpul campaniei din noiembrie 1473, când oastea domnului moldovean îl alungă de pe tronul Ţării Românești pe Radu cel Frumos și îl înscăunează pe Laiotă Basarab. La Suceava, soţia și fiica lui Radu cel Frumos au fost ţinute ostatice mai multă vreme, dar tratate cu cinstea cuvenită. Căsătoria dintre Maria Voichiţa și Ştefan a fost celebrată cel mai probabil în toamna anului 1478, după ce se va fi scurs o perioadă de doliu după moartea Mariei Asanina Paleologhina.

Noua soţie i-a dăruit curând un băiat domnului, în iunie 1479, care a fost botezat cu dublu nume, Bogdan- Vlad, fiecare având o semnificaţie aparte: Bogdan era specific familiei domnitoare din Moldova, amintind nu doar de tatăl lui Ștefan cel Mare, ci și de descălecătorul acelei ţări, în timp ce Vlad este specific tradiţiei onomastice din Ţara Românească, amintind de tatăl și de fratele lui Radu cel Frumos. Această situaţie are rolul de a explica și noua campanie militară a domnului moldovean în Ţara Românească, unde îl înscăunează vremelnic pe Vlad Călugărul, și el fiu al lui Vlad Dracul, deci unchi dinspre tată al Mariei Voichiţa. Maria Voichiţa i-a mai născut şi două fete lui Ștefan cel Mare, dintre care prima, botezată Ana, a murit de copilă și a fost înmormântată la Mănăstirea Bistriţa. Cea de-a doua fată, Maria, numită și Cneajna, a fost căsătorită în Polonia, unde a și murit fără urmași, fiind adusă în ţară și reînhumată la Putna din voia nepotului ei, Ștefan cel Tânăr al Moldovei.

Alexandru. Cel dintâi născut al voievodului moldovean, Alexandru, s-a căsătorit în cursul anului 1489, dar despre soţia lui sursele istorice nu ne dau deloc informaţii. Cert este că acest moștenitor prezumtiv al lui Ștefan cel Mare a beneficiat de un statut privilegiat după căsătorie, tatăl acordându- i titlul de voievod și permiţându-i să aibă dregători și slujitori deosebiţi, adică o „Curte” proprie, separată de cea a lui Ștefan cel Mare. Numai că Alexandru a murit în condiţii prea puţin cunoscute, la 26 iulie 1496, într-un context în care relaţiile dintre Moldova și Polonia deveneau tot mai încordate. Primul copil al lui Ștefan cel Mare a fost înmormântat la Mănăstirea Bistriţa, unde își dormea somnul de veci și bunicul lui Ștefan, Alexandru cel Bun.

Domniţa Elena şi Dimitrie. Despre sora lui Alexandru, domniţa Elena (sau Olena Voloșanca, după cum este menţionată în cronicile rusești), știm că a fost căsătorită cu cneazul rus Ivan cel Tânăr, căruia i-a dăruit un fiu, pe Dimitrie, în octombrie 1483. Numai că Ivan cel Tânăr avea să moară în 1490, la vârsta de doar 32 de ani, fiind bolnav tot de gută (sau „camciug la picioare”, potrivit denumirii rusești), dar moartea rapidă a tânărului cneaz a trezit multe bănuieli la Curtea din Moscova, nefiind exclusă ipoteza unei otrăviri. În tot cazul, medicul evreu care l-a tratat a fost trimis la moarte de ţar, iar soarta domniţei Elena și a fiului ei, deși o vreme liniștită, s-a schimbat radical în ultimii ani ai secolului al XV-lea, când mama şi fiul au căzut în dizgraţie, fiind acuzaţi de simpatii lituaniene și de sprijinirea unor eretici de la Moscova. După ce le-au fost retrase titlurile princiare, Elena și Dimitrie au fost întemniţaţi. Fiica lui Ștefan cel Mare a murit la 18 ianuarie 1505, după trei ani de temniţă, și a fost înmormântată în Mănăstirea Voznesenskaia (a Înălţării) din Kremlin. Fiul ei avea să-și afle moartea tot închis, la 14 februarie 1509, fiind înmormântat alături de tatăl său, în Catedrala Arhanghelul Mihail din Moscova.

Bogdan al III-lea şi copiii lui Ştefan din afara căsătoriei. După moartea lui Alexandru, moștenitorul tronului moldovean a devenit cel de-al doilea băiat al lui Ștefan cel Mare, fiul voieodului cu Maria Voichiţa. Acesta avea să devină la rândul lui domn după moartea tatălui, fiind cunoscut în istoriografie ca Bogdan al III-lea al Moldovei. Cât îi privește pe copiii naturali ai lui Ștefan cel Mare, născuţi în afara căsătoriei, este sigur că Petru Rareș era fiul domnului moldovean dintr-o relaţie extraconjugală cu o anume Maria, descendentă probabil din neamul boieresc al logofătului Isaia Gârdevici. În afară de Petru Rareș, alte mărturii îi amintesc și pe un anume Alexandru, fiul Marușcăi, dar și pe un alt Petru, mort de copil și înmormântat la Putna.

Foto sus: Tablou votiv de la Mănăstirea Voroneţ. În prim-plan, domnul Ştefan cel Mare, ultima sa soţie, Maria Voichiţa, şi cei doi copii ai lor, fiica Cneaja şi moştenitorul tronului, Bogdan-Vlad, devenit Bogdan al III-lea (stânga)







Доктор Кутушов назвал болезни, которые поджидают отдыхающих у водоёмов

Дивный новый мир цифровизации: в Москве пройдет Форум «Время цифры»

Весь мир чипировали умом Ленина?! Раскрыта загадка Мавзолея В.И. Ленина. Проект "Святой Ленин".

До плюс 50 градусов: Каким городам России грозит аномальная жара летом 2024 года. Опубликован список


«585*ЗОЛОТОЙ» выступила партнером медиафестиваля творческой молодежи YOUPITER

Лифтинг — Коги (нити с насечками)

Eurasianet: Азербайджан публично и цинично уничтожает армянское культурное и историческое наследие в Нагорном Карабахе

VK Fest 2024: Музыка и Развлечения на Открытых Площадках России


Brentford B and Tiverton Town Friendlies Announced

When Narine asked Gambhir 'can I bring my girlfriend to IPL?'

Where to find Real Madrid vs Dortmund on US TV: June 1, 2024

Rangers backed into a corner, must beat Panthers on road to force Game 7


Рассказ про зятя. Хоть и не про котиков, но тож смешной

В Кировском районе Крыма проверили бывших мигрантов, не вставших на воинский учет

Торжественное возложение цветов к памятному знаку «Юным героям — партизанам и подпольщикам» в Феодосии

Доступный, летний, твой – StarLine A60 BT GSM ECO


Видеоновости: Дата релиза Tarisland, Zenless Zone Zero и Auroria, релиз Construction Simulator 4 и бета NFS Assemble

Gamesblender № 676: God of War: Ragnarok на ПК, осенний ремейк Silent Hill 2 и новости Warhammer

"Расхитительница гробниц: Легенда о Ларе Крофт" получила дату выхода и тизер

Четвёртое дополнение Age of Wonders 4: Eldritch Realms завершит первый цикл поддержки игры



В филиалах АО "Желдорреммаш" прошли мероприятия ко Дню защиты детей

Пушинка из Космоса спасёт либо снесёт США? Научные важные данные. Проект «Святой Ленин».

Более 40 тысяч семей в Москве и области получают ежемесячные выплаты из средств материнского капитала

Артисты – они все особенные!


Подмосковного воспитателя заподозрили в растлении детей

«СВЯТОЙ ЛЕНИН» легально изготавливает армии и спецслужбы. 6 серия. СЕРЬЁЗНЫЙ НОВОСТНОЙ СЕРИАЛ.

Почувствуй Россию. Выиграть тур по стране можно в рамках конкурса

Дивный новый мир цифровизации: в Москве пройдет Форум «Время цифры»


Обсуждается ход реализации в Мордовии проекта по производству преформ для вытяжки оптоволокна

Школьника из Лобни наградили в финале всероссийского конкурса исследований

Адская жара до +50 градусов: Вильфанд рассказал, по каким городам ударит "Эль-Ниньо"

Навлинские гимназисты отметили праздник детства с Движением Первых


Матч Котова и Вавринки перенесли на корт Сюзанн Ленглен

Димитров пробился в четвертьфинал Открытого чемпионата Франции

Бывшая российская теннисистка спела гимн Франции: «Я здесь дома»

Российские ракетки сообразили на троих // Даниил Медведев, Мирра Андреева и Элина Аванесян дружно вышли в 1/8 финала теннисного Roland Garros


Делегация Крыма планирует заключить меморандумы на 39,5 млрд рублей на ПМЭФ

Навлинские гимназисты отметили праздник детства с Движением Первых

Четвертый класс пожарной опасности спрогнозировали в Подмосковье до 5 июня

Бьюти-эксперт Мирзабекова заявила, что русских женщин отличает уникальный подход к красоте


Музыкальные новости

Композитор Гладков предложил создать Театр юного зрителя в Чите

Документальный спецпроект — Главком ВМФ адмирал Владимир Высоцкий (03.06.2024)

Депутат Ахмадинуров раскритиковал наряд Бузовой на выступлении в Уфе

Оркестр Центрального округа Росгвардии выступил на площади у Большого театра в честь Дня защиты детей


В филиалах АО "Желдорреммаш" прошли мероприятия ко Дню защиты детей

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Свыше 5,2 миллиона жителей Московского региона получают набор социальных услуг в натуральном виде

Более 40 тысяч семей в Москве и области получают ежемесячные выплаты из средств материнского капитала

Артисты – они все особенные!


В филиалах АО "Желдорреммаш" прошли мероприятия ко Дню защиты детей

Дело об избиении в Московской области азербайджанцем молотком участника СВО расследуют повторно

«Райский цветник» Бакиханова и азербайджанские фальсификации. ВИДЕО

В Тульской области продолжается культурный проект «Классика: история и современность»


Как узнать совместимость запчастей на авто?

Первое историческое ралли в Москве 2 июня 2024

РАБОТКА ТАКАЯ ОФИС ДОМА

Отзывы об EXEED VX: что говорят владельцы в 2024 году


«Так вкусно»: Путин поблагодарил главу Минсельхоза Узбекистана за фрукты

Песков рассказал об обсуждении Путиным и Си Цзиньпином вопросов энергетики

Москва рассчитывает на большую поддержку от банков КНР

Путин 7 июня выступит на ПМЭФ и будет говорить не только об экономике




Риелтор Сырцов назвал три безопасных для аллергиков округа Москвы

Собянин: Новый корпус больницы святого Владимира планируется открыть в 2025 году

Выставку ко Дню медицинского работника подготовили в центрах госуслуг

Судебная система России защитила врача «Евроонко» Екатерину Тимофееву, поддержав ее позицию в споре с некой травницей, обещающей вылечить рак с помощью фиточая


Зеленский признал, что у солдат ВСУ едет крыша, и попросил "психиатрического подкрепления"


В филиалах АО "Желдорреммаш" прошли мероприятия ко Дню защиты детей

Один из лидеров «Салавата Юлаева» подписал контракт с ЦСКА: теперь официально

Неделя легкой атлетики пройдет в Москве

Росгвардейцы обеспечили безопасность во время футбольного матча в Москве


«Генерал КГБ»: Лукашенко на закрытом совещании объявил, что скоро вступит в войну

Прямое авиасообщение открыли между Ульяновском и Минском


Сергей Собянин назвал главные нововведения МЭШ в прошедшем учебном году

Собянин: На северо-западе Москвы открылся волонтерский центр «Доброе место»

Сергей Собянин рассказал о новых трамвайных линиях в Москве

Собянин: Новый корпус больницы святого Владимира планируется открыть в 2025 году


XV Международный форум «Экология» состоится в городе 4-5 июня

Орнитологи напомнили москвичам, как вести себя при встрече с птенцами

Юбилейный Международный форум «Экология» пройдет в Москве 4 и 5 июня

Поезд проехал через горящий лес в Бурятии


Четвертый класс пожарной опасности спрогнозировали в Подмосковье до 5 июня

Делегация Крыма планирует заключить меморандумы на 39,5 млрд рублей на ПМЭФ

В Красноярске проходит итоговый этап всероссийского конкурса «Профессионалы»

Бьюти-эксперт Мирзабекова заявила, что русских женщин отличает уникальный подход к красоте


В филиале фонда «Защитники Отечества» в Архангельской области подвели итоги первого года работы

Летняя оздоровительная кампания: в фокусе внимания – безопасность детского отдыха

В Архангельске подвели итоги III Всероссийского форума «Арктика. Лёд тронулся»

В Архангельске медики России обменялись методиками оказания офтальмологической помощи


Выставка-откровение «О городе своем красивыми словами»

Арт-знакомство «Искусство должно давать счастье и радость»

Выставка-представление «Не просто город, а судьба, которой я не устаю гордиться!»

ВТБ начал выдавать ипотеку на жилье в Крыму


Литературный пикник "Собирайся. детвора, летняя пришла пора!", ко Дню защиты детей

МОСКОВСКИЙ МЕДИАПРОЕКТ «100 СЕКУНД РОССИЙСКИХ ОТКРЫТИЙ»

Новгородские гребцы завоевали три награды на всероссийских соревнованиях в Москве

Жителя Московской области застрелили через дверной глазок














СМИ24.net — правдивые новости, непрерывно 24/7 на русском языке с ежеминутным обновлением *