Мы в Telegram
Добавить новость
smi24.net
World News in Romanian
Август
2023

Fiat Rux! (sexagenară şi tânără)

0
Fiat Rux! (sexagenară şi tânără)

Sunt 30 de ani, bătuţi pe muchie, de când fac o singură derogare de la „Servus!”-ul cu care de regulă îmi salut prietenii mei ardeleni – şi anume acest „Fiat Rux!” (din titlu) adresat poetei, prozatoarei, eseistei clujene Ruxandra Cesereanu (n. la 17 august 1963), a cărei prietenie literară & umană mă onorează mai mult decât aş putea spune în cuvinte obişnuite. (Singură poezia dacă ştie să ne prindă în chihlimbarul unui moment trăit de noi doi la intensitate maximă – a se vedea „rozariu” din Arme grăitoare, 2009.)

De când ne cunoaştem, i-am citit (probabil, o spun mai mult din prudenţă) toate cărţile:

de poezie (Zonă vie, 1993; Grădina deliciilor, 1993; Cădere deasupra oraşului, 1994; Oceanul Schizoidian, 1998; Veneţia cu vene violete, 2002; Kore-Persefona, 2004; coma, 2008; California (pe Someş), 2014; Scrisoare către un prieten și înapoi către țară, 2018; Sophia România, 2021; dar şi cele două volume scrise la patru mâini cu Andrei Codrescu: Submarinul iertat, în colaborare, 2007; şi cu Marius Conkan: Ţinutul Celălalt, 2011);

de proză (Purgatoriile, 1997; Tricephalos, 2002; Nebulon, 2007; Angelus, 2010; Un singur cer deasupra lor, 2013);

eseuri literare & de mentalitate: Călătorie spre centrul infernului. Gulagul în conștiința românească, 1998; Panopticum. Tortura politică în secolul XX, 2001; Imaginarul violent al românilor, 2003; Decembrie 89. Deconstrucția unei revoluții, 2004; Gulagul în conștiința românească, 2005; Gourmet, 2009; Biblioteca stranie, 2010; Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX, 2016; Lumi de ficțiune, lumi de realitate, 2022).

Pe unele, le-am şi prezentat la „Cartea la pachet” (mult mai puţine decât ar fi meritat, dar vai! anul are doar 52 de săptămâni); la altele, am fost lector (ediţia definitivă a Tricephalos-ului, Cartier popular, 2019; acum şi antologia Panteră neagră am fost cândva, Cartier de colecţie, în curs de apariţie); pe una, tot visăm s-o scriem la patru mâini, dar încă nu i-a venit sorocul; în mai toate – că-s ale Ruxandrei, că-s ale mele – ne regăsim, într-un fel sau altul, ceea ce înseamnă că am devenit nişte vase comunicante, iar prietenia noastră este de mult un fapt de cultură, aşadar încă un pod de cuvinte/carte între Chişinău şi Cluj.

De ani de zile, îmi tot propun să scriu un studiul aplicat despre poezia Ruxandrei, pe care o simt oarecum complementară demersului meu poetic („Pielea & Oasele”, aşa ne-am definit noi poe(i)ticele); până atunci însă, vă propun două mici fragmente din volumul antologic Panteră neagră am fost cândva, poeme alese de Giovanni Magliocco şi Ilona Duţă, în avanpremieră:

* * * * * * *

„Poezia este cea mai acută formă de cunoaștere a morții și poate chiar de surclasare a morții, ea are funcție șamanică, este penultima moarte…” scrie Ruxandra Cesereanu într-o reflecție inedită despre actul său creator. Readucând la lumină „măcelăria-babel”, zonele ascunse ale corpului și minții, labirinturile scufundate ale magmei psihice, poeta se tămăduiește pe sine, tămăduindu-ne și pe noi totodată. Cu minuțiozitate anatomică, Ruxandra Cesereanu cauterizează și purifică, într-un mod de-a dreptul terapeutic, spaimele noastre dintotdeauna care ne marchează, până la sânge, condiția liminală, devorată de trecerea timpului, de degradare și moarte. Cuvântul său nu este doar o oglindă deformată unde putem întrezări reflectate terorile, limitele și lipsurile umane, ci și un bisturiu care poate răni dar, în același timp, răscumpăra și vindeca, având funcția pe care o avea în antichitate tragedia. El acţionează exorcizant, țintind spre catharsis și spre re-încântarea unei lumi dezvrăjite și demitizate, printr-o liturghie oraculară a ritmurilor demenţiale. Prin clivajul din delir, practicat constant de poetă, care face să fuzioneze elementele din cotidian și biografic cu cele provenite din imaginar și din lumea fantasmatică proiectată de visul/coșmarul delirant, Ruxandra Cesereanu nu ne călăuzește printr-o sub-realitate (ca poeții romantici sau simboliști), nici printr-o supra-realitate (ca poeții suprarealiști), nici printr-o para-realitate (ca poeții onirici), ci mai degrabă ne aruncă sistematic în infra-realități atroce, multiple și franjurate, exprimând contrastele sfârtecătoare ale trupului și ale sufletului, paradoxurile schizoidiei și ale dispars-ului.

Abnorm, monstruos, infrarealul delirionist din poezia ei, desfășurat bulimic și anarhic printr-o rețea întunecată de arhetipuri, se strecoară neîncetat în interstițiile realului, contaminându-l. El demonstrează că fantasmele sau monștrii lăuntrici pot exista aici și acum, ivindu-se direct în realitatea imediată, dar și că ei pot fi exorcizați definitiv, aproape ritualic, tocmai prin actul poetic. În această perspectivă abisală a delirionismului devenit program estetic de scriitură, Ruxandra Cesereanu se transformă într-o paleontologă a animei care, prin transă deliroidă, cercetează pe submarinul său labirinturi mentale și carnale ascunse, uitate, îngropate de demult, aparent insondabile. Scopul primar al acestei poezii este tocmai dezgroparea unor zone psihice traumatice și liminale, a unor memorii primare și fetale. Poezia Ruxandrei Cesereanu se prefigurează, deci, în primul rând ca o cale de acces care ne conduce către noi înșine, respectiv către acel univers-nigredo fracturat unde se sedimentează straturile paleontologice ale magmei psihicului.” (Giovanni Magliocco, Ruxandra Cesereanu: o „mărturisitoare sub soarele negru”)

„Poetă a extremelor cerebrale și viscerale, în măsura în care străbate deopotrivă labirintul „de sus” și „de jos” („o, măcelărie interioară a credinței mele și babel al regatelor de sus și de jos ale capului” – kyrie eleison), Ruxandra Cesereanu practică un exorcism psiho-poetic abisal, dinamitând cu forţa eruptivă a delirului zone obscure ale minţii și inimii, deconstruind proiecţii nebuloase ale identităţii, credinţei, erotismului, pe care le explorează prin intermediul unor scenarii iniţiatice specifice questei. Coborârea în „abatorul” interior constituie demersul său poetic fundamental („Dar cine cunoaște abatorul dinăuntru, / mașină de smuls, de sfărâmat” – Demențe, XXIV), având drept miză realizarea unui chiuretaj de profunzime cu efect eliberator (cathartic). Generat de seisme produse la nivelul inconștientului, vizionarismul acesta infrapsihic decurge dintr-o descompunere fantasmatică dusă până în pragul schizoidiei, mai exact, al dispars-ului schizoidian originar din care se lansează măștile proiective și în care se întorc sfărâmate (de altfel, toate questele poetice desfășurate în jurul celor mai înrădăcinate proiecţii umane sfârșesc în vertijul destructurării, drept contra-queste). Tocmai pentru că procesează haosul materiei sedimentate în inconștient (o paleontologie a sufletului), poetica delirionistă a Ruxandrei Cesereanu conservă sensul ritualic al categoriei antice a tragicului și al travaliului dionisiac implicit; tăind cu instrumentele propriului scris într-o astfel de magmă, imposibil de epuizat prin formalizare, căci materia expulzată este compactă și neagră asemenea unei morţi („Cu cât vei scrie cu atât vei muri mai mult” – constituie programul scriiturii arheologice a femeii-scrib din poemul Femeia-cruciat), catabaza poetică ţintește clivajul fundamental al eului sau „hăul despicat”, sursă a carnavalizării mentale („Pești sub unghii, oglinzi în gură, / în somn bolborosesc despre un hău despicat” – Scafandra).

(…)

Corp psihic omogen, secționat până la cele mai fine nervuri, întors pe dos pentru a-i expune circuitele de sens și organele, corpusul poetic al Ruxandrei Cesereanu propune o arheologie fantasmatică în cadrul căreia sunt sistematic destructurate nebuloasele, ambiguitățile, iluziile care compun delirul anatomiei noastre lăuntrice; o formă de exorcism, așadar, de eliberare a „căii, prin transă, către noi înșine” pe care tehnica delirionistă a scrisului practicată de scriitoare o transferă și asupra cititorului, oferindu-i ghidaj.” (Ilona Duţă, Exorcismul psiho-poetic al Ruxandrei Cesereanu)

* * * * * * *

Cuvine-se să închei printr-un poem al Ruxandrei Cesereanu; am ales unul din volumul de debut de-acum 30 de ani, Zonă vie, în ideea că acest fel de a scrie – Cum? Brici! – e definitoriu pentru autoarea noastră:

Cu lama tai

Cu lama tai orașul.

Un lacăt greu păzește tâmpla spartă a bisericii.

Mult sânge pentru nimic a șiroit pe zidurile căzătoare,

bătrâni decrepiți și orfani ce-și scot la mezat recviemul,

miei tunși, femei spurcate

în noaptea în care din porunca marelui amăgitor

luna își curăță plăgile.

Moartea fierbinte iese din guri de canal

și umbre lipicioase se rostogolesc prin vene,

ochii au renunțat să fie mori de lacrimi,

sunt cuie care pironesc, Iisus înfigându-și-le singur.

Fierăstraiele se prăbușesc în raiduri

asupra cartierelor cu poli negri, lucioși

peste care luna presară fosfor și comete umflate.

Dar sângele nu mai e purpuriu, ci o ventuză lacomă,

iar apa e plină de pești morți,

nu poți s-o bei fără să nu înghiți un solz

ca un tăiș potrivit pe grumaz

sau la albastra-ncheietură a mâinii.







Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Анатолий Голод: ПРИЗНАНИЕ НАТО НАДО ПРИМЕНЯТЬ!

Социальные и ESG-проекты ГПМ Радио названы лучшими в России

В Дубне сотрудники Росгвардии помогли утиному семейству перейти оживленную трассу

Автопробег в честь Дня России прошел в Ленинском округе


Назван российский город, откуда в Турцию срочно увеличивают число рейсов, впервые поставив широкофюзеляжный самолет Airbus 330

Рубена Варданяна в бакинской тюрьме заставляли долго стоять, его лишали воды, ему не разрешали мыться и менять белье и одежду

Гастроэнтеролог Садыков рассказал, как не допустить отравления бутилированной водой летом

Массовыми патриотическими акциями отметили День России на заводах АО "Желдорреммаш"


Kai Havertz’s fiancee Sophia stuns in see-through outfit on hen weekend as fans say Arsenal star is ‘so lucky’

America’s Space Infrastructure: So Vulnerable It Destabilizes Geopolitics

Creepy King Charles Painting Is Vandalized by Radical Animal Rights Activists, Gets a Cartoon Face and Speech Balloon!

McDonald's Grimace showed Mets fans what happens when something goes right this season


Молодые специалисты «Газпромнефть - Битумные материалы» продемонстрировали эффективное решение в финале «CASE-IN»

Росгвардейцы обеспечили охрану общественного порядка в День поселка Вербилки

Всегда на связи: проводная гарнитура Fstyler FH150U от A4Tech

Закат на Катуни


Age of Sail: Navy & Pirates 1.0.1.13

MMORPG Tarisland выпустили в Китае раньше времени

Состоялся релиз The Case of the Golden Idol на iOS и Android

Моя Говорящая Кошка 3.2



Рубена Варданяна в бакинской тюрьме заставляли долго стоять, его лишали воды, ему не разрешали мыться и менять белье и одежду

В Дубне сотрудники Росгвардии помогли утиному семейству перейти оживленную трассу

Социальные и ESG-проекты ГПМ Радио названы лучшими в России

«ЯРКО» провела развлекательную программу на фестивале «Крутая песочница»


Социальные и ESG-проекты ГПМ Радио названы лучшими в России

«Солисты Москвы» выступили в московской больнице в преддверии Дня медицинского работника

Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Анатолий Голод: ПРИЗНАНИЕ НАТО НАДО ПРИМЕНЯТЬ!

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Свыше 5,2 миллиона жителей Московского региона получают набор социальных услуг в натуральном виде


«Хорошие дни и плохие»: Кейт Миддлтон поделилась новостями о своем состоянии

«Каникулы в Арктике». Москвичам предложили отправиться на Север

Собственная котельная появится у спортивной школы в Клину в 2025 году

Кинолог Голубев рассказал, почему собаки могут есть землю


Соболенко в купальнике зажигательно станцевала перед женатым бойфрендом. Видео

Блинкова вылетела с турнира WTA в Хертогенбосхе

Соболенко и Димитров вместе потренировались на «Уимблдоне»

Испанский теннисист Надаль не сыграет на Уимблдоне


Сенатор Карасин: Румыния оказала в визах делегации РФ на ПА ОБСЕ

Город-десятимиллионник // Квартир дешевле в Москве остается все меньше

Российская сборная завоевала 24 золотые медали во второй день Игр БРИКС

«Хорошие дни и плохие»: Кейт Миддлтон поделилась новостями о своем состоянии


Музыкальные новости

Полиция готовится «принять» Элджея на концерте в Новосибирске

Игорь Бутман рассказал подробности о Московском джазовом фестивале

Джазмен Бутман: культуру нужно обсуждать на экономическом форуме, так как культурные составляющие завязаны на финансах

Молдавия берет выборы под охрану // В республике завели дело на предполагаемого российского шпиона, а Запад предупредил о планах вмешательства Москвы


Попурри мелодий и дух патриотизма: военный оркестр в парке «Кузьминки» отметил День России

В Дубне сотрудники Росгвардии помогли утиному семейству перейти оживленную трассу

«ЯРКО» провела развлекательную программу на фестивале «Крутая песочница»

Рубена Варданяна в бакинской тюрьме заставляли долго стоять, его лишали воды, ему не разрешали мыться и менять белье и одежду


В «Институте регионального развития» при Уральской ТПП прошел семинар «Возможности оптимизации налогов для производства и налоговые риски»

Нижегородская телебашня включит праздничную иллюминацию в День России

Путин приветствовал в России участников и гостей Спортивных игр стран БРИКС

Росгвардия приняла участие в спортивном празднике «Динамо» в Москве


Автоинспекторы нашли пистолет с патронами у пассажира такси в центре Москвы

Прокуратура: таксист сбил 4-летнего ребенка на велосипеде на юго-востоке Москвы

Расписание движения пригородных поездов СЗППК изменится с 11 по 12 июня 2024 года

В Московской области сотрудники Росгвардии задержали граждан, подозреваемых в совершении грабежа


Путин: Москва поддерживает идею о разработке хартии многообразия в XXI веке

Путин приехал на Смоленскую площадь для встречи с руководством МИД РФ

Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Анатолий Голод: ПРИЗНАНИЕ НАТО НАДО ПРИМЕНЯТЬ!

Владимир Путин, Дмитрий Медведев, Анатолий Голод: признание Нато надо применить!




В Москве при побеге от родителей невесты молодой человек сломал позвоночник

Стоматолог Татьяна Сумцова: как стресс влияет на здоровье зубов

Завершилась первая цикловая встреча региональных руководителей компании AlfaBiom

Более 100 литров крови сдали ЕР и МГЕР Подмосковья во Всемирный день донора


США обязаны передать Киеву "эскадрильи истребителей", заявил Зеленский

Зеленский: США передадут Киеву новые ЗРК Patriot и «эскадрильи истребителей»


В Москве вручили премию МУЗ-ТВ — 2024

Резидент «Инсайт Люди» Дмитрий Зубов 12 июня установил мировой рекорд по чеканке мяча в «Лахта Центре»

«Этот спорт воспитывает силу и упорство»: Вице-спикер Народного Хурала Бурятии приняла участие в открытии чемпионата России по гиревому спорту

ЕВРО-2024: большой футбол ждет слушателей «Авторадио»


Пашинян предложил Лукашенко извиниться перед армянами из-за слов про Карабах. Что на это ответили в Белоруссии?

За что Лукашенко должен извиняться перед Арменией?

Пашинян видит Армению в ОДКБ лишь при выходе Белоруссии или извинениях Лукашенко

Армения выразила протест Минску из-за заявлений МИД Белоруссии


Собянин сообщил об открытии «Домиков добра» для сбора гуманитарной помощи

Собянин: Более пяти тысяч семей в СВАО получили новые квартиры по реновации

Созданный нейросетью Собянин выманил у заслуженного врача РФ 4 млн рублей

Собянин: Объем закупок у малого бизнеса с 2024 года составил почти 227 миллиардов


«Москва 24»: при сборе грибов следует ориентироваться на запах и окрас, чтобы не положить в корзину несъедобные

Составлен ТОП-3 регионов-лидеров по числу пунктов приема вторсырья

Мособлдума организовала выставку «Экологическое воспитание.Раздельный сбор мусора»

Зарядные станции для электрокаров в некоторых регионах России станут обязательными - закон


Город-десятимиллионник // Квартир дешевле в Москве остается все меньше

«Хорошие дни и плохие»: Кейт Миддлтон поделилась новостями о своем состоянии

Кинолог Голубев рассказал, почему собаки могут есть землю

«Каникулы в Арктике». Москвичам предложили отправиться на Север


30 лет назад в Архангельске открылась первая на Северо-Западе школа «Диабет»

Больше 90 тысяч жителей Архангельской области являются донорами

АО «Транснефть - Север» оказало благотворительную помощь детскому саду в Архангельской области

Стало известны победили в шоу "Сокровища императора"


В Нижнегорском районе Крыма проведен рейд по бывшим мигрантам

Выступлением самарских артистов в Крыму открылся масштабный Фестиваль, посвященный 225-летию со дня рождения А.С. Пушкина

Севастополь появился на вышитой карте Крыма

В Крыму хотят создать профессиональную хоккейную команду


Собственная котельная появится у спортивной школы в Клину в 2025 году

Российская сборная завоевала 24 золотые медали во второй день Игр БРИКС

В Пскове открылся Всероссийский фестиваль имени Михаила Гривского

«Каникулы в Арктике». Москвичам предложили отправиться на Север














СМИ24.net — правдивые новости, непрерывно 24/7 на русском языке с ежеминутным обновлением *