Gök Vatan için güç birliği: Yerli meteor füzesi geliyor
Savunma Sanayii Başkanlığı, ASELSAN ve ROKETSAN, gök vatanın güvenliği için güç birliğine gitti. Yerli bir meteor füzesi geliştirilecek.
İstanbul’da devam eden IDEF 2025 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda GÖKBORA Sistemi kapsamında AESA Arayıcı Başlık (AGRAS 3101/AA) ve Füze Üstü Veri Bağı Geliştirilmesi Sözleşmesi imzalandı. İmza töreni Savunma Sanayii Başkanlığı standında Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, ASELSAN CEO’su Ahmet Akyol ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci tarafından imzalandı. Projeyle Uzun Menzilli Hava-Hava Füzesi GÖKBORA’nın milli olarak geliştirilecek arayıcı başlığı, ilk Aktif Faz Dizili (AESA) Arayıcı Başlık olacak. Projede Veri Bağı Milli Taktik Data Linkin (MTDL) uyumlu olarak çalışması da planlanıyor.
Yunanistan'da meteor paniği
Fransa ve Türkiye arasında meteor füzeleri satışı anlaşmasına dair gelen haberler Yunanistan'da tepkiyle karşılanmıştı.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Fransa'nın da içinde bulunduğu konsorsiyumun bu satışına dair bilgisinin olmadığını belirtirken, Dendias ise Fransız Büyükelçi'yi çağırarak izahat istemişti.
Yunan basını da şubat ayında, Türkiye'ye Meteor füzesi satışını engellemek için hafta başında Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la görüşen Miçotakis'in ret cevabı aldığını yazmıştı.
Türkiye'nin meteor füzesi muadili 'Gökhan'
Türkiye halihazırda meteor füzelerinin muadili olarak Gökhan füzesini geliştiriyor.
Gökhan Füzesi, KAAN savaş uçağının ilk prototipinin yanında görüntülenmişti.
Test ve geliştirme faaliyetleri, eşzamanlı olarak TÜBİTAK-SAGE bünyesinde devam eden Gökhan füzesinin genel olarak GÖKDOĞAN ve AIM-120 AMRAAM Füzelerine benzediği ancak biraz daha geniş çapa ve ramjet motoru için hava alığına sahip olduğu biliniyor.
Gökhan Füzesi için enstitü bünyesinde sıvı yakıtlı bir ramjet motoru geliştirildiği değerlendiriliyor.
Ramjet itkili hava hava füzeleri, hedefe varana kadar yüksek itki seviyesine ve enerjiye sahip oldukları için AIM-120 AMRAAM ile GÖKDOĞAN gibi diğer görüş ötesi hava hava füzelerinden ayrılıyor. Bu tip füzeler, ‘kaçış yok bölgesi (NEZ)’ menzili daha yüksek olduğu için hedefteki hava platformuna çok daha az kaçma şansı bırakıyor.
Katı yakıtlı hava platformlarını etkisiz bırakacak
Geliştirme faaliyetleri devam eden Gökhan’ın, insanlı ve insansız savaş uçakları tarafından kullanılacağı biliniyor. Özellikle KIZILELMA ve ANKA-3 gibi insansız savaş uçakları, bu füze ile hava hava muharebelerindeki etki alanlarını oldukça genişletecek. AIM-120 AMRAAM gibi katı yakıtlı hava hava füzesi kullanan hava platformlarının, Gökhan Füzesi ile donatılan insansız savaş uçaklarına karşı etkisiz kalacağı değerlendiriliyor.
Fransa'nın Türkiye kararı Yunanistan'ı panikletti: Apar topar büyükelçiyi çağırdılar