Добавить новость
smi24.net
YeniSafak.com
Июнь
2024

Uzmanlar açık açık uyarıyor: İstanbul'da kendiliğinden çökebilecek 50 bin bina var

0

Binaların kendiliğinden çökmesinin en önemli nedenlerinin mühendislik hizmeti alınmadan, kalitesiz malzemeyle inşa edilmesi ve sonradan fazladan kat eklenmesi olduğunu belirten uzmanlar, İstanbul'da kendiliğinden çökme tehlikesi bulunan bina sayısının çokluğuna işaret etti.


Küçükçekmece'de 3 katlı binanın 2 Haziran'da çökmesinin üzerinden henüz bir ay bile geçmeden kentte yeni bir çökme olayı daha yaşandı. Bahçelievler'de 3 katı kaçak 7 katlı binanın sabah saatlerinde kısmen çökmesi, megakentte kendiliğinde çökme riski bulunan kaç binanın olduğu sorusunu akıllara getirdi.


İstanbul'da çökme riski bulunan bina sayısını, çökme vakalarının neden kaynaklandığını ve bu konuda nasıl önlem alınması gerektiği uzmanlara soruldu.


Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, Bahçelievler'de çöken binanın en büyük sorununun kaçak olmasından kaynaklandığını belirtti.


Binanın malzemelerini incelediğini aktaran Koçak, "Betonlarına, demirlerine baktım. 7 katlı bir binaya uygun bir malzeme değil. İmalatlar da öyle. Son derece kalitesiz imalat yapılmış. 7 katın böylesine mühendislik hizmeti alınmadan yapılması ayrı bir dert zaten. Binanın çökmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi kolonlar, kirişler taşıma gücünü kaybetmiş. Taşıyamadı artık binayı." değerlendirmesini yaptı.


Küçükçekmece'de yıkılan binanın da kolonlarında aşırı korozyon meydana geldiğini kaydeden Koçak, her iki binanın ortak özelliklerinin kalitesiz, mühendislik hizmeti alınmadan ve kaçak yapılması olduğunu söyledi.



"Artık ekonomik ömrünü tamamladığı için bu yapıların ortadan kaldırılması gerekiyor"


Prof. Dr. Koçak, "Artık bu tür yapılar kendi ekonomik ömürlerini tamamladılar. Kendi kendinin yüklerini taşıyamıyorlar. O nedenle çok hasar görmeye başladılar. Artık ekonomik ömrünü tamamladığı için bu yapıların ortadan kaldırılması gerekiyor." dedi.


Avrupa'da bu tür binaların, yönetmelik değişimlerinde mutlaka yönetmeliğe göre yeniden revize edildiğini ve kontrollerinin yapıldığını kaydeden Koçak, Türkiye'de 1975 yılındaki deprem yönetmeliğinden sonra 4 kez yönetmeliğin değiştiğini ancak binaların tespitinin yapılmadığını dile getirdi.


Koçak, 1999 depreminden hemen sonra da inceleme ve planlama yapılması gerektiğinin söylendiğini ama yapılmadığını kaydederek, "Şimdi diyoruz ki bu 1999 öncesi yapılmış yapılar, özellikle 30 senenin üzerindeki binalar acilen boşaltılmalı yıkılmalı veya güçlendirilerek yeniden işletmeye açılmalı. Ama mutlaka bunların incelenmesi, tespit edilmesi ve riskli binaların ortaya çıkartılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.


"Yapacağımız şey bina tespitlerini yapmak, envanterlerini ortaya çıkartmak, yöntemi belirlemek"


Prof. Dr. Koçak, yerel yönetimlerin bu işleri daha dikkatli yapmaları gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti.


"Birincisi eldeki mevcut yapı stoklarını, hangi bina riskli çok iyi bilmeleri lazım. Sonra Bakanlıkla beraber oturacaklar, 'Bu riskli binaları nasıl rehabilite edeceğiz?' Gerekirse üniversiteler gerekirse meslek odaları, bütün bunlar içine katılacak ve denilecek ki bir yöntem geliştirelim bunlara. 'Bu binaları nasıl düzenli hale çevireceğiz, can kayıplarını nasıl önleyeceğiz?' Bizim ana hedefimiz can kayıplarını önlemek olmalı. Bunun için de yapacağımız şey bina tespitlerini yapmak, envanterlerini ortaya çıkartmak, yöntemi belirlemek. Zaten seçimden önce hep demiyorlar mıydı 'Öncelikli işimiz deprem, binaların kalitesini artırmak.' Şimdi bunu yapmak zorundayız. Biz 1999'dan sonra binalarımız depreme karşı yıkılmasın derken artık diyoruz ki binalarımız kendi kendine yıkılmasın. Depreme alıştık bari buna alışmayalım."


Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından üniversite olarak birçok binayı incelediklerini, üniversiteye de karot örneklerinin yağdığını aktaran Koçak, "Ben de çok binaya gittim baktım, dedim ki 'Var mı bir yönteminiz. Binanız riskli çıktı, sonrasında ne yapacaksınız.' Yok, kaldı öyle. Belki toplam incelenen binaların yüzde 1'i kadarında bile güçlendirme yapılmamıştır. Ama ilk başta bir hezeyanla çıktı vatandaşlarımız 'Aman binamızı inceleyelim, depremden korkuyoruz.' Evet korkuyoruz ama şimdi artık binalarımızın kendi kendine yıkılmasından korkmaya başladık." diye konuştu.


"Bu tür binalarımız maalesef 50 bin civarı var"


Prof. Dr. Koçak, İstanbul'daki riskli bina sayısına ilişkin, "Bakanlık, İstanbul'daki riskli binaların 600 bin civarında olduğu söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 300 bin olarak açıkladı. Bunun 50 bini kesin bu haldedir. Çok net söyleyebilirim. Çünkü 40 senenin üzerindeki binalar bunlar. Burası da öyle, 1980 yapımı. 1995'te 2-3 katını kaçak yapmış üzerine. Bu tür binalarımız maalesef 50 bin civarı var. Yani her ilçede en az 1000 binamız vardır böyle." açıklamasında bulundu.


Vatandaşlara ev alırken, kiralarken iskanı var mı yok mu, mühendislik hizmeti olup olmadığına bakmaları yönünde uyarıda bulunan Kocak, şunları söyledi:


"İlgili belediyeye gitsinler, 'Burayı kiralıyorum, depreme dayanıklı mı, DASK'ı var mı?' desinler. Bina satın alırken 2000 öncesiyse kesinlikle çok iyi araştırma, çok iyi tespitler yapmadan satın almasınlar. 2000 sonrası alınan binayı da mühendislik hizmeti yaptırarak, kontrol ettirsinler. İncelemeden sonra ancak binalarını satın alsınlar. Yoksa binanın ucuzluğu, konumu vesaire hiçbir şeyin önemi yok. Bağlı bulunduğu zemin, binanın kalitesi, mühendislik hizmeti, iyi bir yapı denetim gelip kontrollerini yapmış mı, hepsini sorgulayarak ancak binayı satın alsınlar."


"2000 öncesi kötü kalitede binalar yapıldı"


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, 1999'dan önce beton kalitesi ve demir kullanımı hesap edilmeden, mühendislik hizmeti almadan kalfayla bilinçsizce bina inşa edildiğini, günümüzdeki gibi bu denli sıkı kontrol ve denetimin olmadığını, bunun acısının da depremde yaşandığını anlattı.


Yıldırım, deprem sonrasında tam dört dörtlük yapılmasa da denetimlerin geldiğini ve mühendislik hizmetiyle binaların yapılmaya başlandığını belirtti.

Kötü durumdaki binaların ikiye ayrılması gerektiğine işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:


"Bir, bilinçsizce mühendis olmayarak yapılmış binalar, bir de eski yönetmeliklere göre yapılmış binalar. Eski yönetmeliklere göre mühendis hizmeti görmüş binalar da depremde yıkılmaz değil. Ama o günün şartlarına göre zemini inceleyip o zemine göre projelendirme yapmış olsalar çoğu bina sapasağlam. Bilinçli olarak yapıldığında günümüzdeki yönetmeliği bile karşılayan binalar var. Kendi kendine yıkılan binalar şu kategoriye giriyor. Hiçbir mühendislik hizmeti almamış, şu kadar çimento, şu kadar kum... Herkes diyor ki 'Çimentoyu az kullandı.' Çimentoyu çok kullansa ne olur? Eskiden torba çimentolar vardı. Bunların yüzde 40'ı katkıydı, tamamen saf çimento değildi. Beton 160 için 6 torba, beton 225 için 7 torba, kafalarına göre betonlar döküyorlardı. Piyasadan nalburların sattıklarını alıyorlardı. Onlar daha ucuzdu saf çimentolara göre. Günümüzdeki CEM 1 42,5, 52,5 gibi çimentolar olmadığı için bu torba çimentolar zaten o dozajı doğru kullansanız, malzeme temiz olsa bile mukavemeti tutturmanızda bir problem vardı. Artı bir de bunun üstüne o günkü kullanılan İstanbul'da denizden kabuklu malzemeler ya da Anadolu'da dereden biraz kum biraz çakıl gibi malzemeler, bunlar da birleştiğinde 2000 öncesi kötü kalitede binalar yapıldı. Bu binanın zaten taşıma gücü yok."


"Bilinçsiz bina yaparsan eninde sonunda ya depremde ya kendi kendine yıkılacaktır"


Prof. Dr. Yıldırım, binaların durduk yere değil iki nedenle yıkılabileceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:


"Birincisi, binanın içinde kolondu, duvardı birtakım şeylerde oynama yaparsanız mühendise göstermeden, bunu düşünmüyorum. Bu binalarda ikinciyi düşünmek lazım. 1, 2 ya da 3 kat bina yaptı, elle beton döktü, kullandığı çimento, malzemeler... Deneyler yapıldığında da betonları göreceğiz, daha açık net konuşacağız. Şimdi hemen karot alalım. Yani karot sağlam çıktı. O zemine göre temel yapıldı mı acaba? Beton kalitesi iyi çıktı diye bina iyi anlamına gelmez. Durup durduğu yerde yıkılıyorsa beton kalitesi iyi değildi, demirlerde paslandı. Demirler paslanınca betonu kabartma yaptı. Bir gün dayanamayacak güce gelir ve üzerine kendini taşıyamayacak haldeki yere de birkaç kat koyarsanız, yaptığınız gün yıkılmaz ama günler ilerledikçe korozyon, pas ilerliyor, beton açılmalar oluyor ve kendini taşıyamayacak hale geliyor. Artık dayanacak gücü kalmayan, eşik değere geldiğinde o bina yıkılmaya gider. Hiçbir hesabı kitabı, malzeme kalitesi iyi olmayan binanın üstüne ağırlık koyması ve gün gelince harekete geçmesi olayı bu büyük olasılıkla. Özeti şu, bilinçsiz bina yaparsan, üstüne bina koysan da koymasan da eninde sonunda ya depremde ya kendi kendine yıkılacaktır."


İstanbul'da kendiliğinden çökme tehlikesi bulunan binalarla ilgili net bir rakam verilemeyeceğini, bu dereceye gelen binaları zaten depremin yıktığını dile getiren Yıldırım, "Çok sayıda olduğunu, kendi kendine yıkılacağını tahmin etmiyorum. Belki yüzde 5'i çıkar ama net konuşmamak lazım. Ama depremde yıkılması muhtemel bina çok." ifadelerini kullandı.



AFAD duyurdu: Çanakkale açıklarında korkutan deprem

İstanbul'da 7 katlı binada çökme: Bina çıtırdayınca deprem olmadığını anladım

Son Dakika Deprem Haberleri: 27 Haziran 2024 AFAD ve Kandilli Rasathanesi en son depremler listesi








Фестиваль троечной езды и гастрономии "Русский драйв"

Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов

За кулисами бизнес-конференции MEDIABOSS

В Воскресенске росгвардейцы задержали гражданку, находящуюся в федеральном розыске


Отдыхающий в Кисловодске понял, почему там не любят москвичей, назвав 5 причин для недовольства столичными туристами

Ужалила медуза: что делать и как себя вести, рассказал доктор Кутушов

Пот ручьём: когда стоит обращать внимание на повышенную потливость, рассказал доктор Кутушов

Российским туристам нашли лучшую альтернативу отдыха в дорогой Турции: сами турки тоже отказываются от Анталии в пользу этого курорта


Building A Blockbuster Trade Between The White Sox And Mariners

Roy Keane admits he ‘crossed the line’ with Harry Maguire and reveals secret apology to Man Utd star

Chelsea PULL OUT of Alexander Isak transfer race in move which could come at a huge cost to Everton

Ian Wright and Gary Neville go wild after Bellingham’s England equaliser… as eagle-eyed fans spot Roy Keane’s reaction


Стартовали отборочные этапы конкурса «Мастер – Золотые руки 2025»

Портативный ТСД корпоративного класса Saotron RT-T70

Дайджест новостей «Грузовичкоф» за июнь

Городские приметы Петербурга


Epic Games подала Apple заявку на возвращение Fortnite на iOS и запуск собственного магазина приложений в ЕС

Состоялся релиз «T.D.Z. 4 Сердце Припяти Сталкер» на Android

Глобальную версию Mega Man X DiVE закроют к концу июля

After three hours of attempts, Elden Ring folk hero Let Me Solo Her has beaten Shadow of the Erdtree's final boss⁠: 'Holy crap, I am shaking'



До 15 лет лишения свободы: По делу о терроризме задержали тренера молодёжной сборной России по борьбе

Программа «Цифровой инвестор» ГМК "Норникель" выходит на новый этап

Зарема о Виллиане Жозе в «Спартаке»: «Бразилец в Москве обязательно найдет, чем заняться поинтереснее футбола. Сравнения с Мозесом неактуальны, Амарал берет игрока на закате карьеры»

Куда сходить москвичам и гостям столицы 13 июля - Мытищинский форсаж: часть вторая


Среди россиян вырос спрос на отдых в Европе в бархатный сезон

За кулисами бизнес-конференции MEDIABOSS

Деньги любят пересчёт. Какой будет индексация пенсий работающим пенсионерам

Сумма вменяемой генералу Иванову взятки составляет более миллиарда рублей


Детский сад на 180 мест построят в Реутове

В Москве прошла премьера фильма к 50-летию Дианы Арбениной

Москвич попал в реанимацию после теплового удара

Пользователи пожаловались на сбой в работе Telegram


Дубль перед Уимблдоном: Касаткина и Шнайдер выиграли турниры WTA в Истбурне и Бад-Хомбурге

Касаткина и Шнайдер блеснули на траве перед Уимблдоном. Идеальный день для российского тенниса

Российская теннисистка Александрова снялась с "Уимблдона" из-за болезни

Тернистый путь: Медведеву и Андреевой не повезло с жеребьёвкой на Уимблдоне, у Калинской и Рублёва сетки полегче


Опубликовано точное расписание первых семи туров РПЛ

Грозовые ливни со шквалистым ветром могут прийти в Москву 5 июля

В следующем году будут завершены работы по ремонту четырех школ в Марьино

Ингрид Олеринская, Алина Алексеева и Ирина Безряднова найдут себе мужчин на рыбалке


Музыкальные новости

Надежда Бабкина: Если кто-то говорит вам, что культура может быть вне политики - не верьте

Рэпер ST пожелал выпускникам на «Алых парусах» действовать смелее

Гала-концерт «Ночь Чайковского» с Юрием Башметом пройдет в Клину 6 июля

Филипп Киркоров, Баста, Artik&Asti, Ирина Дубцова и другие артисты выступили на «Московском выпускном 2024»


Зарема о Виллиане Жозе в «Спартаке»: «Бразилец в Москве обязательно найдет, чем заняться поинтереснее футбола. Сравнения с Мозесом неактуальны, Амарал берет игрока на закате карьеры»

Куда сходить москвичам и гостям столицы 13 июля - Мытищинский форсаж: часть вторая

До 15 лет лишения свободы: По делу о терроризме задержали тренера молодёжной сборной России по борьбе

Программа «Цифровой инвестор» ГМК "Норникель" выходит на новый этап


S&P повысило прогноз по рейтингу «дочек» Freedom Holding Corp. до позитивного

Надежда Бабкина: В Псковской области мы впервые, это большая честь и ответственность

Николай Нестеров: «Архангельск ─ старейший порт России»

Ужалила медуза: что делать и как себя вести, рассказал доктор Кутушов


В Москве перекрыли движение по Ижорскому проезду из-за взрыва автобуса

2 июля на полдня перекроют трассу "Москва — Челябинск"

"ЛиАЗ" создал оперативную комиссию по расследованию взрыва автобуса в Москве

Два человека пострадали при взрыве баллона на крыше автобуса в столице


Bloomberg: предстоящий визит Моди в Москву будет дипломатической победой Путина

Bloomberg: визит Моди в Москву станет дипломатической победой Путина

Путин на полях саммита ШОС обсудит с Эрдоганом свой визит в Турцию

Песков: Путин и Моди обсудят вопросы региональной и глобальной безопасности


Эксперт: Чаще всего неправильные ударение ставят в словах «включит», «вручит», «веган» и «ковид»

Показатель заболеваемости коронавирусной инфекцией снизился в России на 10 процентов

Почти 1,4 тысячи случаев COVID-19 выявили в Москве за неделю

Почти 1,4 тыс. случаев коронавируса выявили в столице за неделю



Последствия жары: мужчина в Москве получил тепловой удар и попал в реанимацию

В Центре хирургии клиники «Будь Здоров» провели 1000-ю операцию

Терапевт Чернышова рассказала, кто хуже всего переносит летнюю жару

Врач-стоматолог Татьяна Сумцова: какие могут быть противопоказания к установке брекетов


«Орбан – п***р!» – Венгерского премьера встретили в Киеве нецензурной бранью

Орбан прибыл в Киев для переговоров с Зеленским

Орбан встретится с Зеленским

Песков сделал предположение о цели визита Орбана в Киев


Зарема о Виллиане Жозе в «Спартаке»: «Бразилец в Москве обязательно найдет, чем заняться поинтереснее футбола. Сравнения с Мозесом неактуальны, Амарал берет игрока на закате карьеры»

До 15 лет лишения свободы: По делу о терроризме задержали тренера молодёжной сборной России по борьбе

Куда сходить москвичам и гостям столицы 13 июля - Мытищинский форсаж: часть вторая

Пазлы с героями «Команды МАТЧ» появились в продаже


Лукашенко в Минске встретился с Володиным

Лукашенко: Западу не терпится втянуть Белоруссию в военные разборки

Как Лукашенко еще в 90-е расправился со всеми ОПГ Беларуси

Вячеслав Володин сегодня прибыл с рабочим визитом в Минск. Он примет участие в мероприятиях по случаю Дня независимости Республики Беларусь


Собянин представил результаты четырех лет работы Агентства креативных индустрий

Собянин рассказал о проекте «Золотая маска. Послесловие»

Собянин вручил премии города в области архитектуры и градостроительства

Сергей Собянин. Главное за день


III класс пожарной опасности ожидается на большей части Подмосковья 2 июля

На ВДНХ создана одна из крупнейших публичных Wi-Fi-зон в Москве

Мужчина получил тепловой удар в Москве и попал в реанимацию

Донстрой — лидер среди застройщиков по подписанию сделок через «Госключ»


В работе мессенджера Telegram произошли сбои

Москвичка отсудила 687 тысяч рублей после падения на её машину дерева в Воронежской области

Россиянам предложили новый вид отдыха в Турции

В следующем году будут завершены работы по ремонту четырех школ в Марьино


Острова укладываеюся спать...

"От Души и по Совести..."

Создание в Архангельске галереи северного стиля обсудили на площадках международного фестиваля «Белый июнь»

Николай Нестеров: «Архангельск ─ старейший порт России»


Ретро-выставка «Актер на сцене должен жить»

Севастополь в числе регионов с рекордными ценами на новостройки, Симферополь немного отстаёт

Михаил Ведерников поздравил владыку Тихона с днем рождения

Музыкально-поэтическая композиция «Спасибо, жизнь, за всех родных людей, живущих на таком огромном свете»


В Москве прошла премьера фильма к 50-летию Дианы Арбениной

Спрос на специалистов техподдержки вырос на 30% в Псковской области

Детский сад на 180 мест построят в Реутове

Москвич попал в реанимацию после теплового удара














СМИ24.net — правдивые новости, непрерывно 24/7 на русском языке с ежеминутным обновлением *